Vaatleja
Varia (3/2000): Artikkel
24.05.2000 Spiraal (9). Järjejutt
Jaak Jaaniste

Nii, mõtleme veel kord läbi. Üks on selge: poisid on hasardis. Meieri mudel pole muidugi midagi erilist, aga originaalset mõtlemist tal on. Leppiku peale ei tasu loota, tema lasi oma noole ja on nüüd rahul. Vaja on kaht asja: esiteks, et Meier probleemi laiemalt võtaks. Kuidas talle selgeks teha, et kodus nokitsemine pole veel teadus. Et teadmine sünnib seal, kus üksiku mõtted liituvad inimkonna omadega. Sõitma peaks nad rohkem. Nojah. Teiseks. Leppik peab oma vaatluse lõpuni tegema. Et viimane kui bitt oleks kätte saadud. Ja pagan võtaks, väitekiri olgu sügiseks laual. Tola selline! Mõistus missugune, kätest ära parem räägi! Sada kolmkümmend rubla kuus! Nojah, seda neile ju ei ütle. Või olen oma akadeemilisusega üle soolanud? Rajang, näe, mängib omameest ja kraadid muudkui tulevad. Ei, nii ka ei saa.

Pole parata, peab selle galaktika ette võtma. Raamatukogu on lukus, abstrakte ei saa. Vaatame "Astrophysicali" aastaindekseid, hea, et nad mul olemas on. Fotod on Hubble'i atlases, see on samuti olemas. Nojah. Auguga massijaotus. Normaalsetes spiraalides on see üsna tavaline, aga N 5063 on SB. See siis ongi nende arvates mõistatus! Mõelgu parem, miks galaktikad üldse pöörlevad. Ja miks loodus ei talu vasakut spiraali. Need on mõistatused. Aga neist mudelitega lahti ei saa, mõtteviisi on vaja muuta. Vaat nii, mu lapsed. Eks katsu seda rääkida: kohe ütlevad, et toriseja. Ja õigesti ütlevad.

Vaja on pisikest torget. Et nad uuesti hasarti läheks. Ja välja, välja siit kolkast! Moskvasse stazheerima. Bürakani, Tautenbergi, Ondrejovi. ESO-sse. Palomari. Aga mis meie teeme? Ise sõidame. Mängime laia lehte. Nii. NGC 5063 kohta on kolm artiklit, neist üks vaatlus. Kui vaataks tänastesse ka sisse? Näe, ongi. Burton Junior, Cerro Tololo. Kas fotot ka on? Ei ole. Aga siit saab värskeid viiteid, kirjutame välja. Mis?? No ma teile näitan! W. Meier, Tartu, private communication. Ja mina kavatsen neid kolkast välja upitada. Huvitav, kumb meist kinni pannakse? Tuleks vist panna mõlemad: direktor kongi, alluv kartserisse. Vat oleks õigus majas.

Aga vähemalt on selge, mida teha. Selle loeme läbi. Homme küsin kolleegiumist Meieri käsikirja. Ja kutsun poisi letti. Kuhu see Laine need võileivad siis pani?

* * *

Mind äratab sidepuldi summer.

-- Professor Martinson, soovite ehk kohvi?

Kell juba pool kaheksa! Näh, kaeba veel närve ja unepuudust, tarvitseb vaid kord mõnuga tööd teha ja maga või lõunani.

-- Aitäh, Laine, veerand tunni pärast.

Nii, lapsukesed, hommikusest jalutuskäigust ei tule midagi välja. Aken lahti, voodi kokku ja kappi. Kael on kangeks jäänud, peaks vähe võimlema. Paneks siit praegu joostes metsa poole nagu too Meier lõunavaheajal. Ah, tühja sa enam jooksed, viie minutiga oleks hing kinni. Aitab mulle hantlitestki. Nii, tempo, tempo, ahah, soe hakkab. Tõmbame hinge. Nüüd painutused. Kui prooviks pumpamist? Näe, tubli, pole sa nii vana midagi. Avan valamukapi: on ikka kasu ka sest peenest kabinetist. Nüüd habe maha. Kas odekolonni polegi? Ha-haa, kui õige värskendaks konjakiga. Tee pärast selgeks, et habet ajasin. Vat kui jooks odekolonni, siis küll keegi ei usuks.

Aitab neist vallatustest. Noh, vähemalt juuste üle ei ole kaevata. Ja hambad on ka enam-vähem alles. Nii, kapp kinni. Jah, palun! Siia. Istuge, Laine, jooge ka tassike. Aitäh, magasin suurepäraselt. Küll ma suvel kolin, praegu ei maksa, hirmutan rahva ära. Kas meile juba nii vara värskeid saiu tuuakse? Olgu, olgu, ei nori, olgu see teie väike saladus. Muide, kuidas meil rahadega on? Te lubasite, et tuletate meelde kui lõppema hakkab. Noh -- tänu ja lugupidamine!

Nüüd tuleks Meieri artikkel hankida. 8.20, nagu varavõitu. Aga proovime. 3-2-4. Kas Kartau? Tere, Heino, Koit siinpool. Kas sul on Meieri käsikiri? Jah, see, millest eilne seminar oli. Ole hea, laena pooleks tuniks, ma saadan Laine järele. Ei, Leppiku fotot pole vaja. Esialgu ei ole. Aitäh. Laine, tooge palun Kartau käest üks artikkel. Ja vaadake möödaminnes... ei, pole vaja, helistan ise. Nii, null-kaksteist. Tauring? Martinson. Palun pange mulle valmis väliskomandeeringu komplekt. Jah, tooge sekretäri kätte. Tänan.

Koputus. Jah. Professor Martinson, Meieri käsikiri. Aitäh. Ohoo, päris tüse tükk, seda niisama lihtsalt läbi ei loe. Nii, kell on kolmveerand üheksa. Kell üheksa tuleb Raudla selle neetud autojagamise asjus. Ah, temaga teeme lühidalt. Oletame, pool kümme. Siin on 18 lehekülge pluss neli joonist. Tekst paistab tihe olevat, kaks tundi vähemalt, kui ei segata. Segatakse nagunii. Laine, tellige palun Moskva, Astrosovet, välisosakond. Tean, Raudla tuleb kell üheksa, kõne tellige poole kümneks. Ma ütlesin: poole kümneks. Kõik. Ei, oodake. Ja kutsuge Meier kella kaheks minu juurde. Ah Raudla ootab? Hea küll, kutsuge sisse.

* * *

Kella poole kaheks olen jõudnud artikli läbi lugeda, helistada välisosakonda ja lõunl käia. Seisukord pole just kiita -- poiss peaks peaassambleele sõitma, aga nii delegatsioon kui turismigrupp on komplekteeritud. Heino on delegaat, mina turist, Rajang jäi koguni välja. Olevat turismigrupi varusse pandud. Ega pole parata, ehkki, niipalju kui ma seda värki tunnen, pole ükski lõpetatud asi veel päriselt lõplik. Lasen poisil paberid ära teha, küll pätast näeme. Nii. Kus on see "private communication", paneme lauale. Laine, palun kutsuge sisse.

-- Tervist. Võtke istet, kolleeg.

Ta ei paista eriti imestavat. Ega pole ka põhjust, aga küll ta kohe imestab.

-- Lugesin teie töö läbi. Jah, suurepärane, paar vaieldavat kohta on, aga neist hiljem. Praegu huvitab mind, kus kavatsete avaldada. Astronomitsheski Zhurnal? Kirjade jaoks on ta liiga pikk, põhiajakirja järjekord on üle aasta. Ei, sellega ON KIIRE. Palun vaadake siia. Kas te ei selgitaks seda viidet? Palun -- James Burton, Junior. Cerro Tololo Interamerican.

Ta näib tõsiselt ehmatavat. Kõrvad lähevad punaseks, seletab, kuidas ta palus toda galaktikat pildistada ja "natuke seletas oma ideed, ainult üldjoontes, ainult selleks, et asja huvitavamaks teha". Ta poleks iialgi uskunud, et too ameeriklane tema kirjale viitaks. Ei, lugenud ta pole, ja ühtki kirja ka ei ole saanud. Kui professor Martinson lubab... Ja mida siis nüüd teha?

Sada protsenti initsiatiivi on nüüd minu käes. Vat nii juhitakse, mitte käskkirjadega. Esiteks: ulatan väliskomandeeringute kausta. Vormistate dokumendid sõiduks Peaassambleele. Jah, Pariisi. Tähtaeg: kümme päeva. Peate jõudma. Teiseks: kirjutate ettekande teesid. Kogu olukorda arvestades ja nii, et see "private communication" kadunud oleks. Tähtaeg: kolm päeva. Korralikus inglise keeles, lõplikult vormistatud, venekeelse tõlkega. Nii. Ja nüüd istuge, minu arvates pole teie artiklis see tuletuskäik päris korrektne. Te peate näitama, et valitud piirkonnas tihedusfunktsioon ei sisalda singulaarsust. Tean, et tegelikkuses pole, aga teil pole siin paberil mitte galaktika, vaid matemaatiline mudel. Mõelge, võin pisut aidata. Lugege Kartau artiklit meie publikatsioonide kolmekümne teises köites. Soovin edu! Kui hätta jääte, pöörduge julgemalt vanemate kolleegide poole. Ja pidage meeles: kümme päeva. Kas te sõidate või mitte, ei otsustata siin. Teie asi on esitada paberid. Nägemiseni.

Nii. Sõiduga on tõesti nii, nagu on. Kuidas see Vasjukov ütles: delegatsioon on kinnitatud, pole alust plaani võtta. Et ainult presiidiumi kaudu. Nojah, kuidas ma tõestan, et on vaja -- toda ajakirja ju presiidiumi kaasa ei võta, Meieri artiklist ei taipa nad mõhkugi. Oh kurat, mis ma siin keerutan, nagunii peab Roriku poole pöörduma. Ja ei vähimatki võimalust vastuteeneks. Vajutan nupule.

-- Laine, palun andke otseliin. Valin numbreid: kas ta on üldse Moskvas? Küllap on, tema reisid on reisitud, istub oma tammepuust laua taga ja juhatab vägesid. Halloo! Ma palun akadeemik Gagashvilit. Martinson, Tartust. Jah, Kostja.

-- Tere, Rorik! Tahtmatult hakkan rääkima kaukaasia aktsendiga. Mis kapten ma enam olen! Tänan, hästi, said, kahetoalise. Ja sinu Iliko? Kolis Tbilisi? Esimest korda kuulen, et keegi Moskvast ära läheb! Ah, jäta, mägilase jaoks pole see ju miski vanus, meie siin mere ääres võime pensioni peale mõelda. Käisin, käisin. Ka sinu eest panin. Seitsekümmend üheksa, ta oli meist kõige vanem. Vitja oli, ega meie patarei mehi rohkem enam polegi. Pärnusse? Kas Shotshi-Suhhumi on ära tüüdanud? Igal juhul, ainult et meie suved... Ei, mõnikord on väga ilusad. Saab-saab, ainult et pipra pead ise kaasa võtma. Mina Pariisis? Kes neid asju teab... tegelikult selle pärast ma õieti helistangi. Üks poiss oleks vaja delegatsiooni panna. Põhimõtteliselt jah, ehkki delegatsioon oleks parem. Rahaliselt, noor poiss, palk väike. Jah. Oota, ma kirjutan üles. Meilt juba on üks varu, Rajang. Nii. Et kui grupis koht vabaneb, lubad 90 protsenti. Selge, ma siis delegatsiooni ei proovi. Muidugi, ega ma esimest korda. Jah, kõigepealt sinu juurde, siis Astrosovetti. Veel kord aitäh. Nägemiseni, Pärnus.

Saamislugu | Eelmine osa | Järgmine osa

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies