Vaatleja
Tähistaevas (2/2003): Artikkel
03.03.2003 Märtsitaevas
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus viiel märtsiööl.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Planeedisüsteem 15. märtsil
Joonte vahe 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Päike asub Veevalaja tähtkujus, 13. märtsil jõuab Kalade tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 21. märtsil läheb Kalade märgist Jäära päikesemärki.

21.märtsil kell 3:00 algab kevad -- Päike ületab taevaekvaatori ja rändab sellest momendist alates taevas põhjapoolkera kohal.
Kevade

Kuu on apogees 7. märtsil, perigees 19. märtsil

Kuu faasid:

  • noorkuu 3. märtsil kell 4:35
  • esimene veerand 11. märtsil kell 9:15
  • täiskuu 18. märtsil kell 12:35.
  • viimane veerand 25. märtsil kell 3:51

    Merkuur liigub märtsis Veevalaja ja Kalade tähtkujus, seega näha teda ei saa.

    Veenus liigub märtsis Kaljukitse tähtkujus, kuu lõpuks jõuab Veevalajasse. Planeet tõuseb kella kuue paiku, see tähendab vaid tund enne Päikest. Nii ongi Koidutäht madalas kagutaevas juba üsna heledal koiduajal, aga et ta on ikkagi väga hele (heledus -4.0), saab teda kuu alguses siiski näha. Märtsi lõpus tõuseb Veenus vaid pool tundi enne Päikest, tema leidmisel on abi binoklist.

    Marss liigub Amburi tähtkujus, on praegu samuti hommikune planeet. Meie punane naaberplaneet tõuseb kella nelja paiku, kõige kõrgemal on ta päikesetõusu ajal, aga kahjuks on see kõrgus vähem kui 10 kraadi. Seega otsida tuleb teda väga madalalt lõunakaarest. Marsi heledus tasapisi tõuseb: 1. märtsil on see +1.0, 31. märtsil +0.5 tähesuurust. Kui otsida lõunasuunas vaba silmapiiriga vaatluskoht, tasub Marssi binokliga (või teleskoobiga) vaadelda küll, sest ta liigub ju Amburi tähtkujus, süvataeva objektide seas. 5.-6. märtsi hommikutel on ta udukogude M8 ja M20 vahel, 17.-18 märtsil möödub kerasparvest M22.

    Jupiter on Vähi tähtkujus, tema abil saabki praegu kergesti leida selle nõrkade tähtedega üsna silmapaistmatu tähtkuju. Planeedi heledus on -2.4, ketta läbimõõt 43 kaaresekundit. Märtsi alguses kulmineerub Jupiter kell kümme, kuu lõpus juba enne kella üheksat (talveajas). Nii on ta vaadeldav pea kogu öö.
    15. märtsil on Jupiteri juures Kuu.

    Saturn asub Sõnni tähtkujus, on päikeseloojangul juba kõrgel taevas ning loojub kella kolme paiku öösel. Planeedi heledus ja ketta läbimõõt on vastavalt 0 tähesuurust ja 19". Märtsiõhtud on väga sobivad Saturni vaatlusteks teleskoobiga, sest planeedi rõngas on Maalt vaadatuna väga avatud.
    11. märtsil on Saturni juures Kuu.

    Uraan asub Veevalaja ja Neptuun Kaljukitse tähtkujus, on päevased planeedid.

    Jupiter, Saturn ja Kuu 10. märtsi õhtul kell 10 edelataevas.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies