Vaatleja
Tähistaevas (6/2002): Artikkel
07.11.2002 Novembritaevas
Helle Jaaniste

Päike asub Kaalude tähtkujus, 23. novembril jõuab Skorpioni tähtkujusse. Seal rändab ta vaid ühe nädala, 30. novembril asub juba Maokandja tähtkujus. Päikesemärkide järgi -- 22. novembril läheb Skorpionist Amburi päikesemärki.

Kuu on perigees 4. novembril, apogees 21. novembril.

Kuu faasid:

  • noorkuu 4. novembril kell 22:34
  • esimene veerand 11. novembril kell 22:52
  • täiskuu 20. novembril kell 3:34.
  • viimane veerand - 27. novembril kell 17:46

    20. novembril on poolvarjuline kuuvarjutus, poolvari ilmub Kuule kell 1:32, lahkub kell 6:01, poolvarju maksimaalne faas on 87%. Selline kuuvarjutus on raskesti jälgitav - Kuult tükki ära ei hammustata, täiskuu muutub vaid tuhmimaks.

    Merkuur liigub novembris Päikese ligidal, 14. novembril asub Maalt vaadatuna Päikese taga. Seega sel kuul Merkuuri vaadelda ei saa.

    Veenus liigub novembris Neitsi tähtkujus. Planeedi vaatlustingimused paranevad praegu iga päevaga. 31. oktoobril läks Veenus läbi Maa ja Päikese vahelt, 5.7° Päikesest madalamalt. Veenust võib juba praegu hommikutaevast otsima hakata, 11. novembril tõuseb ta juba poolteist tundi enne Päikest, kuu lõpul pea 4 tundi. Leiab Veenuse kagutaevast, sealt kust tõuseb praegu Päikegi.

    Hommikused vaatlused pole küll populaarsed, aga kel hea binokkel on, võiks selgel koidikul siiski üritada. Just seepärast, et Veenus on on praegu väga kitsas, aga väga hele sirp. Planeedi faas kasvab 0%-st kuu alguses 20%-le kuu lõpuks. Veenuse ketta läbimõõt novembri alguses on 61 kaaresekundit, lõpus 45". Planeet on väga hele, -4 tähesuurust.

    Marss on praegu samuti hommikune planeet, liigub Neitsi tähtkujus. Tõuseb kella poole viie ajal, koidu ajal on juba üsna kõrgel kagutaevas. Meie punase naaberplaneedi heledus on vaid 1.8 tähesuurust, tema praeguse kodutähtkuju Neitsi sinakasvalge peatäht Spiika (1.0) on planeedist pea kaks korda heledam. Marss liigub praegu ida poole, Spiikale kõige lähemal (3°) on ta 22. novembril. Ka lääne poole rändav Veenus läheneb Spiikale ja Marsile.

    Saturn liigub Orioni tähtkujust novembri lõpuks Sõnni tähtkujusse. Planeet tõuseb paar tundi pärast päikeseloojangut, heledus on -0.3 tähesuurust, ketta läbimõõt 20 kaaresekundit.
    22.novembril on peaaegu täiskuu Saturni juures.

    Jupiter Liigub Vähi tähtkujust Lõvisse. Tema heledus on -2.2, ketta läbimõõt 39 kaaresekundit. Tõuseb pärast kell üheksat ning on kuni Veenuse tõusmiseni kõige heledam "täht" taevas.
    26. novembril on Jupiteri juures Kuu.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies