Vaatleja
Tähistaevas (2/2001): Artikkel
04.03.2001 Märtsitaevas
Helle Jaaniste

Kevadkuu märts on saabunud, kellele märkamatult, kellele pikisilmi oodatult.

18. märtsil saab päev jälle pikemaks kui öö ja 20. märtsil kell 15.31 algab kevad. Päikesemärkide järgi astub Päike 20. märtsil Jäära märki, aga tegelikult on ta märtsi alguses Veevalaja tähtkujus ja 12. märtsil jõuab Kaladesse.

TALVEKUUSNURK
Talvekuusnurk planeetidega

Aga õhtul säravad lõunataevas veel talvetähed -- üsna madalal taeva heledaim täht Siirius (Suur Peni) ning temast kõrgemal lääne pool meie ilusaim tähtkuju -- Orion (Koot ja Reha). Otse meie pea kohal (seniidis) meenutab pimedat aega Jõulutäht, Kapella (Veomees).

Riigel Orionist, Aldebaran Sõnnist, Kapella Veomehest, Kastor Kaksikutest, Prooküon Väikesest Penist ja Siirius moodustavad Talvekuusnurga. See kujund on leitav lõunakaarest ka veel märtsis ning on hea abimees päris mitme heleda tähe ja ilusa tähtkuju meeldejätmiseks. Aga südaöö paiku lähevad Talvekuusnurga alumised tähed praegu juba looja, ainult Jõulutäht ei looju meie laiuskraadil kunagi.

Jätkuvalt kaunistavad meie õhtutaevast kolm planeeti.

Talvekuusnurga joonist rikuvad Saturn ja Jupiter. Planeedid asuvad Sõnni tähtkujus, palju heledam Jupiter (-2.2) Saturnist (+0.2) vasakul ja veidi ülevalpool. Planeedid on teineteisest kuu alguses kümne kraadi kaugusel, nende vahe suureneb kuu jooksul märgatavalt. Jupiter liigub kiiremini, märtsi keskel ületab ta Aldebarani ja Sõela (Plejaadid) ühendava mõttelise joone ning jõuab kuu lõpuks üsna Aldebarani kohale. Planeedid loojuvad pärast südaööd.

Selle aasta märtsiplaneet on kahtlemata Veenus (asub Kalade tähtkujus). Et hele Ehatäht on juba enne päikeseloojangut vaadeldav kõrgel edelataevas, sellega me oleme sel talvel juba harjunud. Nüüd lüheneb Veenuse vaatlusaeg kiiresti. Märtsi alguses loojub Veenus kolm tundi, kuu lõpus aga ainult üks tund pärast Päikest, see tähendab meie laiuskraadil loojumist ehavalguses. Ehatäht on vaadeldav siis madalal läänekaares.

Aga vaatame Veenuse tõusuaega -- kuu algul tõuseb ta koos Päikesega, märtsi lõpus juba tund aega enne Päikest. Ja nii võime hommikul enne päikesetõusu koiduvalguses madalas idataevas näha Koidutähte.

Kindlasti maksab kuu lõpus mõnel hommikul kell vara mängima panna ning, kui ilm on selge, siis jalutada kuhugi, kus idapoolne silmapiir on avatud. Idataevast leiate Pegasuse ruudu ja madalal, otse selle ruudu alumise nurgatähe all on Veenus, Koidutäht. Taevas peaks siis juba käima värvidemäng -- varsti näete kevadist päikesetõusu.

PÄIKESE PEREKOND
Päike, Kuu ja kuus planeeti 30. märtsi keskpäeval
Nagu näha liiguvad mõned planeedid ekliptikast üsna kaugele
Selline võimalus näha Veenust nii hommikul kui õhtul, tekib kord kaheksa aasta järel, siis kui meie siseplaneet möödub Päikesest põhja poolt, see tähendab kõrgemalt. See juhtubki selle aasta märtsi lõpus, Päikesest otse põhjas on Veenus 27. märtsil kell 22.00, nurkkaugus 8.9 °. Nurkkaugus saab minimaalseks -- 8° -- 30. märtsi öösel kell kaks.

Ja kui tuletada meelde, et Veenus asub praegu Maa ja Päikese vahel, muutub selle kauni planeedi vaatlemine veelgi huvitavamaks -- on ju tegemist kitsa sirbiga, kuu lõpus on faas 1% 59 kaaresekundi suurusest kettast (märtsi alguses oli faas 17%, ketta läbimõõt 47"). Nüüd peaks rääkima veel Veenuse heledusest, nii kitsast sirpi ei tohiks ju nii heledas taevas nähagi olla. Ja meie "Vaatleja" tabelite järgi vähenebki Veenuse heledus väga palju -- 3. märtsil -3,5 ja 26. märtsil +1,3, see on peaaegu kaksteist korda tuhmim.

Paistab, nagu oleksid eelnevad üleskutsed Veenuse vaatlemiseks puhas jama. Aga ei ole, hoopis programm XEphem tahab täiustamist ja kuidas tegelikult asi Veenuse heledusega on, sellest lugege eraldi loost.

Pikemalt võite märtsikuisest Veenusest lugeda veel artiklist Ehatähest saab Koidutäht

Marss on endiselt leitav hommikutaevas, ta kulmineerub enne kella kuut umbes kümne kraadi kõrgusel lõunataevas. Vastasseisuni, mida ootavad lõunapoolsed vaatlejad, on jäänud meie naaberplaneedil kolm kuud, ta heledus kasvab pidevalt (-0.2 kuu lõpus). Nüüd on ta tunduvalt heledam Skorpioni peatähest Antaaresest, mis asub Marsist umbes viis kraadi madalamal ja veidi lääne pool. Marss ise asub Maokandja tähtkujus. 16. märtsil on Marsi juures Kuu (ühendus 15. märtsil kell 23).

Kui keegi astronoomiahuvilistest reisib lõuna poole, siis on tal märtsi esimesel poolel võimalus näha hommikutaevas ka Merkuuri. 11. märtsil on planeedi suurim (-27°) läänepoolne eemaldumine Päikesest. Merkuur asub siis Kaljukitse tähtkujus, 15. märtsil jõuab Veevalajasse.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies