Vaatleja
Kosmonautika (6/2005): Artikkel
18.12.2005 Hayabusa tagasipöördumine Maale lükkus edasi
Tõnu Tuvikene

Juba septembri keskpaigast saadik asteroid Itokawa läheduses liikunud Jaapani automaatjaam Hayabusa (Pistrik) pidi pärast pinnaseproovide võtmist 25. novembril asuma sellel nädalal tagasiteele, kuid kahjuks muutsid tekkinud probleemid selle võimatuks. Pinnaseproovide võtmise järel toimus mootorikütuse leke ja kuigi seejärel saadi olukord kontrolli alla, muutis lekkinud kütuse aurustumine 8.detsembril automaatjaama orientatsiooni selliseks, et ühendus temaga katkes. Seetõttu ei saanud alustada ka Maale tagasipöördumiseks vajalikke toiminguid. Kuigi ühendus loodetakse lähiajal taastada, on siis juba hilja, sest viimane võimalus seekord tagasiteed alustada oli 14. detsembril. Järgmine võimalus selleks avaneb alles 2007. aasta veebruaris ja Maale jõuaks Hayabusa siis 2010. aasta juunis, kolm aastat pärast esialgset tähtaega.

Lisaks praegustele probleemidele on tekkinud ka kahtlused, et Hayabusa tegelikult pinnaseproove ei võtnudki, kuigi algselt sellest teatati. Lõplikult selguks proovide võtmine või mittevõtmine aga siis, kui kapsel pinnaseproovidega (või ilma nendeta) Maale jõuaks.

Olgu kuidas pinnaseproovidega lugu on, läbikukkunuks ei saa seda jaapanlaste esimest katset automaatjaamaga asteroidi uurida kindlasti pidada, sest Maale on edastatud Itokawast hulganisti nii pilte kui muid andmeid. Varem on asteroide uurinud mitmed USA automaatjaamad.

Hayabusa startis 9. mail 2003 ja kasutab kosmoses liikumiseks ioonmootorit.

1998. aastal avastatud Maa-lähedase asteroidi 25143 Itokawa mõõtmed on umbes 0,6x0,3x0,3 km.

Vaata ka eelmist ja ule-eelmist artiklit.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies