Vaatleja
Tähistaevas (6/2004): Artikkel
30.11.2004 Veenus läheneb Marsile
Jaak Jaaniste

Planeetide talvine ümberrivistus on jõudmas järgmise tähiseni - kiiresti Päikesele lähenev Veenus on kaugele maha jätnud Jupiteri ja juba üsna ligidal Marsile. Kokku saavad nad 6. detsembri hommikul.

See, mis hommikutaevas toimub, võiks olla heaks illustratsiooniks planeetide orbitaalsele liikumisele. Just praegu on hetk, kus kõik kolm - Päike, Veenus ja Marss - liiguvad taevas "õiges suunas", st. tähtede suhtes läänest itta.

Vaatame joonist.

Nii Veenus kui Marss on Maalt vaadatuna teisel pool Päikest. Seega liigub Maa paremale, Marss ja Veenus aga vasakule. Päike seisab loomulikult paigal.

Kui vaadata (liikuvalt) Maalt, liiguvad kõik kolm vasakule. Arvutame nende kiirused.

  • Maa: 30 km/s; sama kiiresti näib (Maalt vaadatuna) liikuvat Päike (punane nool)
  • Veenus: 35 km/s, vaatesuunaga 65 kraadise nurga all. Et leida näivat liikumist, tuleb selle ristkomponendile (32 km/s) liita Maa kiirus. Tulemus: 32 + 30 = 62 km/s.
  • Marss: 24 km/s, vaatesuunaga 80 kraadise nurga all. Näiv liikumine Maa suhtes 23 + 30 = 53 km/s

Ööpäevase nihke leidmiseks tulevad need jagada taevakeha kaugusega (vt. "Planeedid novembris") ja korrutada sekundite arvuga ööpäevas. Kraadideks teisendatuna saame:

  • Päike: 0.986 kraadi/ööp.
  • Veenus: 1.463 kraadi/ööp.
  • Marss: 1.089 kraadi/ööp.

Näeme, et nii Marss kui Veenus lähenevad Päikesele, kuid Veenus on kiirem. Nii nad siis varsti kohtuvadki. Näha on seda aga raske, kuna Marss on Päikesele väga lähedal ja Veenus temast väga palju heledam.

Fotod, paremini on planeedid näha ikka klikitud piltidel:

Kolm planeeti 26. novembri hommikul. Tähtedest on pildil Spiika. Jätke meelde: Veenus ja Jupiter on Spiikast peaaegu ühekaugusel.

Päev hiljem: Marss on pilvedes, aga Veenus on Spiikast märksa kaugemal kui Jupiter. Muidugi liigub ka Jupiter. Tema läheneb Spiikale iga päevaga 0.16 kraadi.
Täheke ülal vaskul on Arktuurus.

Võrrelge ka 17. novembri fotodega.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies