Vaatleja
Kosmonautika (1/2004): Artikkel
05.01.2004 Spirit maandus Marsil
Tõnu Tuvikene

Valik pilte NASA-lt
Spiriti maandumiskoht nähtuna Mars Global Surveyor'ilt
Nii nägi Spirit oma maandumiskohta 1985 m kõrguselt.
Spiriti autoportree Marsi pinnal

Ameerika automaatjaam Spirit maandus pühapäeva (4 jaanuari) hommikul kell 6:35 (Eestis kehtiva aja järgi) edukalt Marsil Gusevi kraatris. Kinnitus maandumise kohta saadi kell 6:52.

Umbes kell veerand kümme saabusid Mars Odyssey vahendusel esimesed 3MB andmeid, selle hulgas ka mõned must-valged fotod.

Fotodel on näha kividega kaetud tasandik, kusjuures kive on vähem kui Mars Pathfinderi maandumiskohas. Maandumiskoht on valitud selle tõttu, et seal on arvatavasti kunagi olnud järv, vee jälgede otsing on aga Spiriti peaülesanne. Umbes nädala pärast sõidab kuuerattaline sõiduk maandumisaluselt maha ja alustab oma loodetavasti vähemalt 90-päevalist uurimisretke Marsil.

See on esimene edukas maandumine Marsil pärast 4. juulil 1997 kohale jõudnud Mars Pathfinderit. 3. detsembril 1999 ebaõnnestus Mars Polar Landeri maandumine Marsi lõunapolaaralale (vaata 'Vaatleja 1/2000). Eelmise aasta 25. detsembril Marsile laskuma pidanud Suurbritannia automaatjaama Beagle 2 saatus on veel ebaselge: kuigi seni pole temaga õnnestunud raadioühendust saada, püsib veel lootus, et see õnnestub lähiajal ESA (Euroopa Kosmoseagentuur) äsja Marsi ümber orbiidile läinud automaatjaama Mars Express abil. Esimene võimalus selleks on 6. jaanuaril.

Erinevalt jalgadele maanduma pidanud Mars Polar Landerist kasutasid nii Mars Pathfinder, Spirit kui ka Beagle 2 õhupallidega kaetult Marsi pinnale langemist ja seejärel kuni peatumiseni sellel hüplemist ning veeremist. Kolme nädala pärast, 25. jaanuaril, maandub Marsile Spiriti sõsarlaev Opportunity. Loodame, et sama edukalt kui Spirit.

Operatiivset infot, hulgaliselt pilte ja videosid vaadake aadressidelt

  • http://spaceflightnow.com/index.html ja
  • http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/all/spirit.html

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies