Vaatleja
Kosmonautika (6/2003): Artikkel
28.12.2003 Beagle 2 vaikib, Mars Express OK
Tõnu Tuvikene

Jõulu esimesel pühal (25. detsembril) jõudis Marsi juurde juba üle poole aasta teel olnud Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) automaatjaam Mars Express ning läks selle ümber orbiidile.

Samal ajal pidi Marsile laskuma ka 19. detsembril Mars Expressist eraldunud maandur Beagle 2, mis on kavandatud ja ehitatud Inglismaal. Oma esimese sõnumi Marsi pinnalt pidi ta saatma ameerika automaatjaama Mars Odyssey vahendusel, mis juba aastast 2001 meie naaberplaneedi ümber tiirleb, kuid kahjuks polnud midagi kuulda. Tulemusi ei andnud ka järgnevad katsed Beaglet kuulata nii Inglismaal asuva Jodrell Banki raadioteleskoobi ega ka uuesti Mars Odysseyga.

Projektis osalejad pole siiski lootust kaotanud ja väidavad, et parim võimalus saabub alles pärast 4. jaanuari, kui spetsiaalselt Beaglega sidepidamiseks mõeldud seadmestikuga varustatud Mars Express oma manööverdamised lõpetab ning sobivale orbiidile jõuab.

Siis läheb üldse huvitavaks, sest 4. jaanuaril peaks Marsile laskuma Spirit, esimene kahest ameerika automaatjaamast. Tema sõsar Opportunity maandub Punasele planeedile 24. jaanuaril.

Kuigi märksa suuremad ja mööda pinda ringi liikuvad, on neil võrreldes Beagle 2-ga üks oluline puudus - neil pole seadmeid elu jälgede avastamiseks.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies