Vaatleja
Universum (6/2003): Artikkel
27.11.2003 Uudseid ideid kosmoloogilistest vaatlustest.
E.Tago

Mõned viimase aja vaatlused kosmoloogias on andnud võimalusi esitada alternatiivseid ideid praegu valitsevale "standardkosmoloogiale".

Kaugete röntgenis kiirgavate galaktikaparvede vaatlus Euroopa Kosmoseagentuuri satelliidilt XMM-Newton osutab, et ajal, mil Universum oli poole noorem, oli röntgenparvi hulga vähem kui varem arvati. Massiivsete galaktikaparvede hulk on aga otseses seoses aine sisaldusega Universumis. Viimaste aastate vaatlustest eriti aga reliktkiirguse vaatlustest NASA satelliidiga WMAP , mille tulemused avaldati käesoleva aasta alguses, viitavad aine ja tumeda energia (vaakuumi energia) osakaaluks vastavalt 30% ja 70%, kusjuures kogutihedus on kriitiline (Universum on tasase geomeetriaga). Röntgenparvede vaatlused osutavad aga seda, et aine osakaal pead olema suurem, ning võib-olla polegi vajadust tumeda energia järele.

Üllatava tulemuse on andnud ka ülikaugete ja heledate kvasarite vaatlus. Bostoni teadlased Goldberg ja Anchordoqui on leidnud, et 10 miljardi aasta tagasi kvasaritelt kiiratud valgus näitab, et füüsika fundamentaalne konstant - peenstruktuuri konstant - võis siis olla hulga väiksem kui praegu. Idee autorid arvavad, et muutuv peenstruktuuri konstant on kooskõlas WMAP reliktkiirguse vaatlustega.

Täppiskosmoloogia kujunemise ajal ei sobitu kõik vaatlused nn standardkosmoloogia raamidesse. See loob vajaduse alternatiivsete teooriate esitamiseks, kuid aeg ja uued vaatlused näitavad, kui paljud neist on õigustatud. Mõni aasta tagasi oletasid mitmed kosmoloogiateoreetikud, et kosmoloogia saab peagi "valmis" teaduseks, kus põhilistele küsimustele on vastused leitud. Näib, et vaatlused toovad siiski üllatusi ja terviklik pilt kosmoloogias ei kujune nii lihtsalt.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies