Uraanil 17 kaaslast

Rühm Toronto (Kanada) ja Cornelli (USA) ülikoolide astronoome avastas Uraanil kaks uut kaaslast. Kokku on tal neid nüüd teada 17: 5 suurimat on avastatud maapealsete teleskoopidega (viimati 1948. aastal), 10 avastas Voyager 2 oma möödalennu ajal 1986. a. ja nüüd siis veel need kaks.

Kaaslased leidsid 6. ja 7. septembril rühm astronoome Brett J. Gladman'i (Toronto ülikool) juhtimisel, kasutades kunagist maailma suurimat - Mt. Palomari 5-meetrise peegliläbimõõduga teleskoopi. Avastust kinnitasid oktoobris teiste teleskoopidega tehtud vaatlused. Kaaslaste heledused olid 20 ja 22 tähesuurust, olles seega kõige nõrgemad maalt vaadeldud planeetide kaaslased. Neist nõrgema läbimõõduks hinnatakse 80 km ja ta tiirleb 6 miljoni km kaugusel Uraanist, heledamal on vastavad suurused 160 km ja 8 miljonit kilomeetrit.

Orbiidid on piklikud ja tugevasti kaldu. Teised kaaslased on planeedile umbes kümme korda lähemal. Uutest heledaim on kergelt punakas nagu mitmed teisedki hiidplaneetide kaaslased, seda seostatakse süsivesikute olemasoluga nende pinnal.

Kaaslastele pole veel nime jõutud panna, traditsiooni põhjal saavad nad need Shakespeare'i või Alexander Pope teoste tegelastelt.

Tõnu Tuvikene
2. november 1997


[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]