Vaatleja
Tähistaevas (6/2003): Artikkel
05.11.2003 Novembritaevas
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus viiel ööl novembris.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Päikesesüsteem 15. novembril
Joonte vahe on 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Päike on novembri alguses Kaaludes, 24. novembril läheb Skorpioni tähtkujusse ning 30. novembril Maokandja tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 22. novembril läheb Skorpioni märgist Amburi märki

23. novembril on täielik päikesevarjutus, Eestis ei ole see nähtav. Täielikuna nähakse päikesevarjutust seekord Antarktikas, osalisena Austraalias ja Lõuna-Ameerika lõunatipus.

Kuu on apogees 10. novembril, perigees 24. novembril.

Kuu faasid:

  • esimene veerand 1. novembril kell 6:25
  • täiskuu 9. novembril kell 3:13
  • viimane veerand 17. novembril kell 6:15
  • noorkuu 24. novembril kell 0:59
  • esimene veerand 30. novembril kell 19.16.

    9. novembril on täielik kuuvarjutus:

  • poolvari ilmub Kuule kell 0.15,
  • täisvari ilmub Kuule kell 1.32,
  • täisvarjutus algab kell 3.06
  • Täisvarjutus lõpeb kell 3.31,
  • täisvari lahkub Kuult kell 5.04,
  • poolvari lahkub Kuult kell 6.22.

    Marss asub Veevalaja tähtkujus. Kuu algul on tema heledus -1.2 tähesuurust, kuu lõpus -0.4. Seega on ta õhtul endiselt heledaim "täht" lõunakaares, sest Siirius (heledus -1.4) tõuseb alles pärast keskööd, siis kui Marss juba looja läheb. Kulmineerub Marss novembris kella seitsme paiku 20 kraadi kõrgusel. Kuu juuksul kahaneb lisaks heleduse vähenemisel ka ketta läbimõõt kiiresti: 15 kaaresekundit novembri alguses ja 11" kuu lõpus.
    3. novembril on Marsi juures umbes esimese veerandi kuu.

    Merkuur on novembri alguses Kaalude tähtkujus, sealt liigub ta läbi Skorpion Maokandjasse. Novembri viimastel päevadel loojub Merkuur umbes pool tundi pärast Päikest, seega on teoreetiline võimalus teda binokli abil väga madalalt edelataevast üles leida.

    Veenus liigub novembris Neitsi Skorpioni Tähtkujust läbi Maokandja Amburisse. Kuigi Veenus loojub umbes pool tundi pärast Päikest ja on väga hele (-3.9), on teda raske väga madalalt heledast õhtutaevast üles leida. Otsida tuleb teda loojuvast Päikesest 25° lõuna poolt.

    Jupiter on Lõvi tähtkujus. Novembri alguses tõuseb kella poole kahe paiku, kuu lõpus tund aega varem. Hommikul kooli ja töölemineku ajal särab ta heleda "tähena" (heledus -1.9) kõrgel lõunataevas.
    18. ja 19. novembril on Jupiteri juures poolkuu.

    Saturn liigub Kaksikute tähtkujus. Ta tõuseb juba kella kuue paiku, kulmineerub kella kolme paiku. Kuu teisel poolel on ta sobival vaatlusajal juba piisavalt kõrgel, et teleskoobiga vaadeldes rahuldavat kujutist näha. Heledus on tal -0.2 tähesuurust.
    13.novembril on Saturni juures väga hele Kuu.

    Leoniidide meteoorivool on aktiivne 14.-21.november, maksimum 18. novembril kell 2t30m UT, seega kell 4.30 meie aja järgi.

    Toome väljavõtte IMO kalendrist (Sven-Erik Enno tõlge):

    Vastukaaluks Leoniidide emakomeedi 55P/Tempel-Tuttle 1998.aasta periheeli läbimisele järgnenud tähesadudele oodatakse tänavu palju madalamat meteooride arvukust, kuna voolu aktiivsus hakkab nüüd langema normaalsele tasemele. Praegu ükski ennustus 2003.aastaks tähesadu ei luba, kuid nagu teada, valmistavad vahel üllatusi isegi kõige paremini uuritud voolud. Vaatlejad peaksid igal juhul jätkama leoniidide jälgimist ka seetõttu, et voolu olemuse täielikuks mõistmiseks ei piisa ainult tähesadude ajal kogutud andmete hulgast, kuna nende järgses faasis hangitud andmed on sama vajalikud.

    Leoniidide radiant tõuseb vaatlusteks sobivale kõrgusele alles pärast kohalikku keskööd (hiljem lõunapoolkeral). Sel aastal valmistab probleeme ka kahanev kuu, mis 17.-18.novembri ööl just Lõvi tähtkujus paikneb. Vaatlused võivad siiski toimuda, aga kui vähegi võimalik, tuleks vaateväli valida nii, et kuu sellesse ei jääks. Kui maksimum langeb orbiitide sõlmpunkti läbimise ajale (eelpool antud kellaaeg), siis on parimad vaatluskohad Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida. Aga kuna välistada ei saa ka teisi maksimumi aegu, siis peaks vaatlejad 16.novembri õhtust kuni 20.novembri hommikuni leoniide jälgima niipalju kui võimalik. Voolu vaatlemiseks sobivad kõik meetodid.

    Imo kalender on valmis saanud 2002. aasta juunis, vahepeal on siiski antud lootust midagi näha, vaata Jaak Jaaniste leoniide.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies