Vaatleja
Tähistaevas (5/2003): Artikkel
06.10.2003 Oktoobritaevas
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus viiel ööl oktoobris.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Päikesesüsteem 15. oktoobril
Joonte vahe on 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Päike asub kogu oktoobrikuu Neitsi tähtkujus. Päikesemärkide järgi -- 23. oktoobril läheb Kaalude märgist Skorpioni päikesemärki.

Kuu on apogees 14. oktoobril, perigees 26. oktoobril.

Kuu faasid:

  • esimene veerand 2. oktoobril kell 22:09
  • täiskuu 10. oktoobril kell 10:27
  • viimane veerand 18. oktoobril kell 15:31
  • noorkuu 25. oktoobril kell 15:50.

    Marss asub Veevalaja tähtkujus ja on endiselt heledaim "täht" õhtutaevas kogu oktoobri jooksul. Et 29. septembril lõpetas Marss tähistaevas oma silmuse ja hakkas liikuma tähtede suhtes vasakule (ida poole), siis iga nädalaga muutub tema tõusmise aeg umbes pool tundi varasemaks. Oktoobri alguses tõuseb Marss päikeseloojangul, kuu lõpus tund aega enne seda. Kulmineerub Marss oktoobris kella ühekas paiku 17 - 19 kraadi kõrgusel. Vaatlustingimused nagu paraneksid, aga Maa eemaldub oma naabrist ja Marsi heledus ning ketta läbimõõt kahanevad kiiresti. Oktoobri alguses on need vastavalt -2.1 tähesuurust ja 20 kaaresekundit, kuu lõpus vaid -1.2 tähesuurust ja 15.1". Pealegi algavad Marsil peatselt tolmutormid, nii ei ole ta enam vaatlejate-pildistajate meelisobjekt.
    6. oktoobril on Marsi juures väga hele Kuu.

    Merkuur on oktoobris Neitsi tähtkujus. Liigub Päikese lähedal, ühendus Päikesega on 25. oktoobril. Nii meie teda ei näe.

    Veenus liigub oktoobris Neitsi Tähtkujust Kaaludesse. Et ta loojub praktiliselt koos Päikesega (kuu lõpus küll juba pool tundi hiljem), siis on teda raske väga madalalt heledast õhtutaevast üles leida.
    26. oktoobril on Veenuse juures väga kitsas kuusirp, aga et nad on mõlemad päikeseloojangul vaid paari kraadi kõrgusel, siis nende leidmine on üsna suur kunst. Seda enam, et silmapiir on päikeseloojangul harva selge.

    Jupiter on Lõvi tähtkujus, tähtkuju peatäht Reegulus on planeedist umbes 8° kõrgemal ja samapalju paremal. Oktoobri alguses tõuseb kella nelja paiku, kuu lõpus kell kaks öösel. Sügishommikutel särab ta heleda "tähena" (heledus -1.7) idakaares.
    22. oktoobril on Jupiteri juures üsna kitsas kuusirp.

    Saturn liigub Kaksikute tähtkujus. Kuu alguses tõuseb ta kell kümme, kuu lõpus (kui ka suveaeg on lõpetatud) juba kella kaheksa paiku. Selles kuus Saturni õhtul teleskoobiga veel vaadelda ei saa, ikka on ta südaöine objekt. Heledus on tal 0.0 tähesuurust, oktoobriöödel nähtavatest planeetidest on ta kõige tuhmim, aga Saturni ümbritsevad Kaksikute tähed on planeedist tunduvalt nõrgemad.
    17.oktoobril on Saturni juures poolkuu.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies