Vaatleja
Tähistaevas (4/2003): Artikkel
02.08.2003 Augustitaevas
Helle Jaaniste

18. augustil lõpeb astronoomiline valge öö
Kuu ja planeetide nähtavus viiel ööl augustis.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Planeedisüsteem 15. augustil
Joonte vahe 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Päike asub Vähi tähtkujus, 11. augustil jõuab Lõvi tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 21. augustil läheb Lõvi märgist Neitsi päikesemärki.

Kuu on perigees 6. augustil, apogees 19. augustil, perigees 31. augustil.

Kuu faasid:

  • esimene veerand 5. augustil kell 10:48
  • täiskuu 12. augustil kell 7:48
  • viimane veerand 20. augustil kell 3:48
  • noorkuu 27. augustil kell 20:26.

    Marss on selle aasta augustikuus põhiline vaatlusobjekt - 28. augustil on Maa ja Marss suures vastasseisus. Naaberplaneetide vahe on siis (28.08 kell 12:51) vaid 55 758 006 kilomeetrit, see on vähem kui kunagi varem. Sel päeval jõuab Marss opositsiooni Päikesega, seega on meil öö läbi vaadeldav, aga parim aeg vaatlusteks on siiski kella kahe-kolme paiku, siis kulmineerub planeet 17-18 kraadi kõrgusel lõunataevas. 30. augustil on meie punane naaber oma orbiidi Päikesele lähimas punktis - periheelis.

    Marss asub Veevalaja tähtkujus, tõuseb kagust kella kümne paiku. Ta on sel kuul heledaim "täht" taevas, augusti alguses on planeedi heledus -2.3 tähesuurust, kuu lõpuks -2.9, ketta läbimõõt on 1. augustil 22.4" , 31. augustil juba 25,1".

    Kahjuks ei ole Marsi läheduses heledaid tähti, nii ei pääse eriti mõjule tema tugevalt punane toon, selle hindamiseks tuleb teda võrrelda eemalasuvate tähtedega. Heledate tähtede puudumise tõttu Veevalajas on raske jälgida ka Marsi liikumist tähtede suhtes. Oma selle aasta silmuse tegemisel liigub ta augustis ja septembris tähtede suhtes läände, planeetide tavapärasele liikumisele vastassuunas.

    Loe Marsist ka õpikust Kosmoloogia.

    13.-14. augustil on Marsi juures hele, vaatlusi segav Kuu.

    Merkuur on augusti alguses Lõvi tähtkujus, kuu lõpuks jõuab Neitsi tähtkujusse. Suurim idapoolne (õhtune) eemaldumine Päikesest (27°) on 14. augustil, kuid meie laiuskraadil teda siiski näha ei saa.

    Veenus liigub augustis Vähi tähtkujust Lõvisse. Planeet on on taevas koos Päikesega, nii me teda sel kuul ei näegi. Veenuse ühendus Päikesega on 18. augustil.

    Jupiter on Lõvi tähtkujus, see tähendab rändab meile nähtamatuna taevas koos Päikesega, ühenduses on nad 22. augustil.

    Saturn liigub Kaksikute tähtkujus. Kuu alguses tõuseb ta kell 2, kuu lõpus juba veidi enne ühte. Et ka ööd muutuvad kiiresti üha pimedamaks, siis hilisöised-varahommikused jalutajad võivad Saturni idakaarest otsida. Planeet on Kastorist ja Polluksist (heledamad Kaksikute tähed) tunduvalt heledam - heledus 0.1 tähesuurust; koos moodustavad nad ilusa teravatipulise kolmnurga.
    23.- 24.augustil möödub Saturnist kitsas kuusirp.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies