Vaatleja
Kosmonautika (3/2003): Artikkel
11.06.2003 Marsile suundus NASA automaatjaam
Tõnu Tuvikene

10. juunil startis Marsi suunas esimene kahest NASA automaatjaamast. Eesmärgiks on toimetada Marsile sõiduk Spirit (Vaim), mis kuni 100-meetriseid päevateekondi tehes püüab leida jälgi vee olemasolust seal. Lisaks teeb ta mitmesuguseid geoloogilisi ja meteoroloogilisi uuringuid ning loomulikult fotosid Marsi maastikest ja kivimitest. Meie punasel naaberplaneedil maandub ta 4. jaanuaril järgmisel aastal. Teine, täpselt samasugune automaatjaam peaks startima juuni lõpus ja jõudma Marsile samuti jaanuaris.

Marsi sõiduk, kunstilised pildid, NASA

Marsi suunas on juba teel 2. juunil startinud Euroopa Kosmoseagentuuri ESA automaatjaam Mars Express, selle pardal olev Inglise teadlaste loodud maandur kannab nime Beagle 2 laeva auks, millega Charles Darwini sooritas oma kuulsa ümbermaailmareisi. Kohale jõuab ta selle aasta jõulude paiku. Erinevalt ameeriklaste maanduritest Beagle 2 küll ei liigu, kuid on see-eest varustatud aparatuuriga elusorganismide.otsimiseks. Mars Express ise läheb orbiidile ümber Marsi ja püüab muuhulgas leida radari abil kuni viie kilomeetri sügavusest vett.

Aastavahetuse paiku peaks Marsi juurde jõudma ka Jaapani automaatjaam Nozomi, tõlkes 'lootus', mis on olnud teel juba 1998. aasta juulist. Tema uurib vanade roomlaste sõjajumala nime kandavat planeeti ainult orbiidilt. Nii eurooplastele kui jaapanlastele on see esimene katse saata automaatjaam mõnda teist planeeti uurima.

Nozomi;      ISASBeagle 2;       All Rights Reserved Beagle 2

Sellel aastal on soodne Marsi juurde lennata, kuna ta on Maale erakordselt lähedal.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies