Vaatleja
Päikesesüsteem (3/2003): Artikkel
09.05.2003 Merkuuri vaatlus Tallinnas
Martin Vällik

  • Kokkulepitud aeg kell 8 hommikul.
  • Koht TTÜ peasissekäigu ees.
  • Teleskoobid: Sky-Watcher 150 mm, F5 ja TAL-100RS, 100 mm, F10. Mõlemal isemeisterdatud täisapertuuri päikesefiltrid Baader-Planetarium päikesefiltri kilest.
  • Tegijad: Martin Vällik - www.teleskoop.com ja Maksim Averjanov - www.telescope-baltic.com . Suureks abiks oli ka Jüri Ivask - siinkohal suur aitäh talle! - kes tõi kiirelt improviseeritud päevateemalisi infolehti ja tõstis oluliselt sündmuse akadeemilist taset.

Hommik algas selgelt. Kell 8.12 seadsime alles teleskoope üles, seega esimene ja teine kontakt jäid nägemata. Õnneks on Kalle Rahul sellest korralikud pildid. Kui pilgu ükskord torudesse saime heita, oli Merkuur juba Päikese ketta peal. Heaks võrdluseks oli Päikese keskel näha päikeseplekk. Võrrelda sai nende kuju ja suurust - Merkuur täpselt ümmargune pisike must täpike, päikeseplekk korrapäratuma kujuga ja veidi suurem.

Hommikul oli inimestel rohkem kiire kooli tõttamisega, aga nii mõnigi peatus harjumatu vaatepildi ees ja julges lähemalegi tulla ja okulaarist sisse vaadata. Nii mõnigi väljendas teatavat pettumust, et mis sest "kirbusitast" ikka niiväga vaadata, aga teine jälle sai ohhoo- ja ahhaa-elamuse. Selge taeva rõõmu ei jätkunud kauaks. Üsnagi tugev tuul sasis kaasavõetud pabereid ja vedas kohale aina tihedamaid pilvi. Siis muutus põnevaks tegevuseks pilveaukude jahtimine ja kiirelt päikese ülesleidmine selle lühikese aja jooksul.

Jagasime inimestele lahkelt selgitusi toimuva kohta, ajaviiteks vaatasime ka maapealseid objekte, selgitasime teleskoopide tööpõhimõtteid, jagasime nõu teleskoobi ostu kohta. Paljudele oli see esimene kord läbi teleskoobi vaadata, saati siis veel Merkuuri näha.

Ühe-poole kahe paiku oli pilvisus juba nii tihe, et erilist lootust sündmuse lõppu näha polnud. Ja nii jäid ka kolmas ja neljas kontakt nägemata. Kohati oli huviliste hulk ümber teleskoopide päris suur - õppejõud, üliõpilased, külalised. Teaduslikku arutelu vedas Jüri Ivask, tänu kellele kogunes sinna suur hulk väärikaid härrasid. Arutatud sai ka huviastronoomia seisu üle Tallinnas.

Maksim seletas venekeelsetele möödujatele. Juurde astusid ka Idamaade noored ja ameeriklased.

Kokkuvõtteks:

  • Vaatamata kohati kehvadele vaatlustingimustele võib ürituse kordaläinuks lugeda.
  • Kindlasti ette võtta samalaadne avalik vaatlus 31. mai osalise päikesevarjutuse ajal.
  • PR tegevus võiks eelnevalt aktiivsem olla. Kuigi uudistes (ka AK) sündmusest räägiti, ei olnud neil seost Eestis toimuvaga.
  • Tuleb varem kohale tulla ja torud õigeaegselt üles panna.
  • Inimeste huvi on äratatav, tuleb vaid anda konkreetne võimalus.

Valik Maksim Averjanovi pilte
Valge TAL-100RS ja tumesinine Sky-Watcher tööhoos.
Huvilistele TTÜ peasissekäigu ees selgitusi jagamas.
Jüri (paremal), Martin ja TAL-100RS, mille otsas on isetehtud päikesefilter Baaderi päikesefiltri kilest.
Päikese ketas läbi pilvede. Noolega on näidatud Merkuur. Pildistatud digikaameraga läbi okulaari.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies