Vaatleja
Tähistaevas (2/2003): Artikkel
01.04.2003 Aprillitaevas
Helle Jaaniste

25. aprillil algab astronoomiline valge öö
Kuu ja planeetide nähtavus viiel ööl aprillis.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Planeedisüsteem 15. aprillil
Joonte vahe 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Päike asub Kalade tähtkujus, 19. aprillil jõuab Jäära tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 21. aprillil läheb Jäära märgist Sõnni päikesemärki.

Kuu on apogees 4. aprillil, perigees 17. aprillil

Kuu faasid:

  • noorkuu 1. aprillil kell 22:19
  • esimene veerand 10. aprillil kell 2:40
  • täiskuu 16. aprillil kell 22:36.
  • viimane veerand 23. aprillil kell 15:18

    Merkuur liigub aprillis Jäära tähtkujus. 16. aprillil on Merkuuri suurim eemaldumine Päikesest 20°. See elongatsioon on idapoolne, see tähendab, et Merkuuri tuleb otsida madalast õhtutaevast, läänekaarest. Planeedi heledus on siis -0.1 tähesuurust ja ta loojub 2.5 tundi pärast päikeseloojangut, aga pool tundi enne astronoomilise öö saabumist. Seega tuleb Merkuuri leidmiseks ehataevast natuke vaeva näha, kindlasti on abi binoklist.

    Veenus liigub aprillis Veevalaja, Kalade ja Vaala tähtkujus. Planeet tõuseb praktiliselt koos päikesega ja heledast koidutaevast on teda väga raske leida. Aga et ta on ikkagi väga hele (heledus -4.0), võib ju proovida teda leida; otsida tuleb teda 30° tõusvast Päikesest ida poolt, abi on binoklist.

    Marss liigub Amburi tähtkujus, on praegu hommikune planeet. Meie punane naaberplaneet tõuseb kella nelja paiku, umbes tund aega pärast astronoomilise öö lõppu. Kuigi Marsi heledus tasapisi tõuseb, on teda heledast koidutaevast madalast lõunakaarest üsna raske leida.

    23. aprillil on Marsist umbes 5° madalamal poolkuu.

    Jupiter on Vähi tähtkujus, tema abil saabki praegu kergesti leida selle nõrkade tähtedega üsna silmapaistmatu tähtkuju. Aprilli alguses on Jupiter Vähi tähtkujus asuva hajusparve M44 (Praesepe, Sõim) lähedal, tähekesi jätkub planeedi kaaslaste vaatlejate segadusse ajamiseks. M44 on hea binokliga vaatamise objekt, praegu aitab Jupiter teda kergesti üles leida - planeet möödub täheparvest altpoolt. Samal ajal aitab täheparve lähedus jälgida Jupiteri liikumissuuna muutumist, nimelt lõpetab see hiidplaneet oma 2002. aasta novembris alustatud silmust -- 3. aprillini liigub Jupiter idast läände, siis hakkab tasapisi ida poole liikuma. Planeedi heledus on -2.2, ketta läbimõõt 39 kaaresekundit. Aprilli lõpus kulmineerub Jupiter juba enne päikeseloojangut, kuid ikka veel on ta vaadeldav pea kogu öö.

    11. aprillil on Jupiteri juures Kuu.

    Saturn asub Sõnni tähtkujus, on päikeseloojangul juba kõrgel taevas ning loojub kella kahe paiku öösel. Planeedi heledus ja ketta läbimõõt on vastavalt +0.1 tähesuurust ja 17". Saturni rõngas näitab end praegu hästi avatuna -- aprillis on see meie poole kaldu 27 kraadi ja 1 minut. Viimati oli rõngas niimoodi Maa poole pööratud 1987. aastal, aga siis oli Saturn afeelis (orbiidi kaugeim punkt Päikesest), selle aasta juulis on ta aga periheelis (Päikesele lähimas punktis). Seega on praegu parim aeg Saturni rõnga uurimiseks, kahjuks meie laiuskraadil segab vaatlusi juba pikk hämarik.
    10. aprillil möödub Saturn Krabi udukogust 20 kaareminuti kauguselt, süvataeva objektide otsijatel hea oma võimeid proovida.


    7. aprilli öösel möödub Saturnist Kuu.

    Uraan asub Veevalaja ja Neptuun Kaljukitse tähtkujus.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies