Vaatleja
Varia (2/2003): Artikkel
10.03.2003 Rahvast ja astronoomiast Eestis XIX sajandil
Andres Kuperjanov

See artikkel on mõeldud täiendusena Tartu Ülikooli Ajaloo Muuseumis avatud näitusele Tartu Tähetorni kunagisest hiilgusest. Sellest siis ka ajastu valik – 19. sajandil oli ju Tartu Tähetorn maailma mastaabis tõeline tippkeskus. Järgnevalt ei tule juttu ei astronoomiast, seda on nimetatud näitusel isegi, ega ka rahvast, vaid millestki, mis jääb nende mõistete vahele, nagu aju kahe kõrva vahel. Püüame väheke kaardistada seda ajas muutuvat mentaalset maastikku – rahvaastronoomiat - mis moodustub tegelikult kahest komponendist. Üheks neist on etnoastronoomia, mis on sisuliselt kogum rahvapärastest astronüümidest ja astraalmütoloogiast. Kaasajal koosneb etnoastronoomia mõnest astronüümist ja usundilist osa asendab enamasti ajalehesabadest ja rämpsraamatutest loetud astroloogia. Teiseks aga astronoomilised teadmised, mille allikaks on kooliharidus ja populaarteaduslik kirjandus, ning amatöörastronoomia

Seega esitaks täiendavalt paralleele ametlikule tippastronoomia ajaloole ja vaatleks, mida võis teada üks tavaline 19. sajandi maamees ehk 21. sajandi kõnepruugis tädi Maali astronoomiast ja üldse maailmast.

Kuid ennekõike hindaks tausta, mida oli teada rahva tähetundmisest enne sajandialgust, st olulisemaid etnoastronoomilisi teateid enne 19. sajandit:
  • Heinrich Stahl - (1637) esimesed astronüümid: techt ja noor kuu, vana kuu, täiskuu, vanakuu põhi
  • Salomo Heinrich Vestring - (18. saj algus) Suur Vanker, Hunt Härja kõrval, Uus ja Vana Sõel, väljend kui Sõel läheb akku ...
  • Johann Christoph Clare (18. saj algus) ja August Wilhelm Hupel (18 saj lõpupoole) lisavad veelgi mõningat etnoastronoomilist teavet

Kuid ka 18. sajandil ei ole maarahvale tundmatu teaduslik maailmapilt. Juba 1749. aasta kalendris kirjeldatakse Päikese ja Kuu varjutuse tekkemehhanismi, 1794. aastal ilmunud kalendris on Lühhikene Öppetus sestsinnatsest maailmast. Heino Eelsalu väidab, et astronoomiat on õpetatud eesti koolides vähemalt 1765. aastast alates.


Marpurgi lugemik

19.sajandi algul laieneb kosmoloogiliste teemade õpetamine veelgi.

1805. aastal ilmub G. G. Marpurgi Weikenne oppetusse nink luggemisse Ramat Tarto ma-rahwa kooli laste tarbis, kus räägitakse tuuletaevast, Päikesest, aastaaegadest, Kuust ja tähtedest. Kosmoloogiat käsitlevad peatükid olid ka järgnevate lugemike (Jakobson ja Kampmaa) kohustuslikeks osadeks läbi kogu 19. sajandi

1806. aastal avaldas Tartus ilmunud Eesti maarahva kalendris ehk tähtraamatus F. G. F. Asverus artikli Üks jutt, mis üks tark ja moistlik issa omma pojaga ajas, neist mitmesugutsist tähtedest. Kirjutuses on juttu kinnistähtedest (wikstern), lisaks leidub teavet käijatest tähtedest ehk planetitest (Merkuurist Uraanini), pisiplaneetidest (Ceres ja Pallas) ning hulkja tähtedest (komeedid).

1819. aastal Tartus Schünmanni juures trükitud kalendris on peamiselt astronoomilised kirjutised O. W. Masingult. Artiklis Päwa- ja Ku varjutamissest vaatleb ta veelkord varjutuste teket, edaspidi esineb kriitikaga ilma ennustuse ja muude mitmesuguste soovituste nagu ‘hää aadrit lasta/lapsi võõrutada/puid teha/maha panna’ jms kui ebateaduslikkuse ilmingute esinemise kohta kalendaariumis. Artiklis Tont ehk Pissohänd kirjeldab ta meteoore ja meteoriite, ning Pikksilmad ehk kiikrid Tartu Tähetorni.

19. sajandi tähetorn oli eelkõige strateegiline objekt, tema eesmärgiks oli määrata täpset aega ja olla täpselt määratletud geodeetiline punkt. Seega kuulus iga 19. sajandi tähetorni kohustusliku atribuutika hulka kaks vahendit, passazhiriist ja meridiaanring. Loomulikult kirjeldab Masing vaid tähetorni töö romantilisemat külge: Pikksilmad ehk kiikrid

on ühed imelised riistapuud, mis inemese tarkus välja arvand, et nende abiga oma tundmise rajad laiemaks ajada. Ei meie räägi neist kiikritest, mis pisikesed, ja mis siin ehk sääl sakste käes näeme olevat, vaid neist, mis peale sülla pikkused ja tugeva pihlapuu paksused, ning mis tähetundjate kõige kallimad nõud.

Tarto linnas Toompeal, aulikku Keisri härra armo läbi nende kasuks, kes suure kooli peal õppimas, ka suure tähtkatsja-hoone ehitand, kus palju nõusid ja seesugusid kiikrid sees, miska taevast katsutakse: on ka seesugune tark Professor ehk õpetaja seal, kes neid asju tunneb ja norele rahvale taeva vägedest õppetust annab. Kui inemene niisuguse kiikri läbi Kuud vaatab, siis näib tema väga suur ja silma ligi olevat: näeb tema siis, et need sinised plekid, mis Kuu näitab ja keda maarahvas vanameheks ja vanamooriks hüüab, kes sauna lähevad, näeb tema siis, et need plekid muud ei ole kui otsata kõrged ja pikad mäerinnad

O. W. Masing, Kiikrid ja Kuu 1819. a kalendrist.

Tartu Tähetorn 1842 Päikesesüüsteem 1842

1842. aasta kalendris Tarto ja Wõrromaa kalender ehk Tähtramat 1842 ajastaja päle ilmub pikem artikkel N. D. H. Mühlbergilt artikkel Mõnnest inimlikku seädussest, kus uuesti kirjeldatakse põhjalikult päikesesüsteemi, Saturni rõngast ja planeetide kaaslasi. Selle lisana ilmub päikesesüsteemi skeem, kus on olemas ka planeetide suhtelised suurused. Samuti on tekstis ära märgitud kõik selleks ajaks tuntud asteroidid. Lisaks on kalendrisse trükitud pilt tolleaegsest tähetornist.

Kuid arenev tehnoloogia ja üha uuemad teadussaavutused on järjest enam huvipakkuvamad. Populaarne teadus vajab teaduse populariseerijaid. Siinkohal ei saa jätta tähelepanuta ühte maailmaklassi teadlast. 1845 - 1865. töötas Tartu Tähetornis juhataja ja professorina Johann Heinrich Mädler. See ajajärk ongi ülemaailmselt tuntud populaarteaduslike raamatute ja väljaannete plahvatusliku levikuga. 1841. aastal avaldas Mädler raamatu Wunderbau des Weltalls, oder populäre Astronomie, mis ilmus kuni 1885. aastani kokku 7 täiendatud trükis. See raamat oli eeskujuks hilisematele teaduspopulariseerijatele väidetavalt ka Camille Flammarionile. Kahjuks ei oska arvata, kui palju see mõjutas Eestis ilmuvaid kosmoloogilisi teemasid tutvustavaid väljaandeid, kuid populaarteaduslikke trükiseid hakkas ilmuma siingi.

Maailm&mõnda

1848-1849. aastal ilmus jätkuväljaandena Fr. R. Kreutzwaldi Ma-ilm ja mõnda, mis seal sees leida on. See sisaldaski kirjatükke maast ja ilmast, millest mõned olid autori omalooming, teistes aga kasutas ta tõlkeid ja illustratsioone, mille originaalid olid juba mujal avaldatud, tõenäoliselt valdavalt 16 aastat varem Inglismaal ilmuma hakanud ajakirjast The Penny Magazin.

Maailm ja mõnda ... ilmus kokku viies annis, millest igaüks sisaldas ka kosmoloogilise osa:

  • Esimene and - Maa, Päike, Sodiaak, aastaaegade vaheldumine
  • Teine and - Kuu, selle faasid, tõus-mõõn, pilt Kuust, nagu see paistab läbi väiksema teleskoobi.
  • Kolmas and - rändavad tähed (planeedid), pisiplaneedid, Saturni rõngas
  • Neljas and - sabbaga tähed, väike Kuu kaart
  • Viies and - kinni-tähed: Vardad, Sõel, Vankrid, Pol-i täht, Linnutee

19 sajandi kirjamehed lõid sellel nn rahvusromantismi perioodil innukalt mitmesuguseid pseudomütoloogilisi tegelasi, kelle jälgi me kohtame isegi veel tänapäeval - kasvõi Vanemuise tänav Tartus. 1886. aastal ilmutas Ado Grenzstein esimese eestikeelse kaardi, mis ilmus Oleviku teise hinnata erilisana (hind 10 kopikat) ja mis oli autori enese poolt puuse lõigatud. Ta püüdis asendada klassikalisel taevakaardil olevad tähenimed eestikeelsetega, kasutades mõnele eriti tuntud rahvatähtkuju nimele lisaks just pseudomütoloogiliste tegelaste nimesid ning oma fantaasiat. See tähekaart ei leidnud paraku laiemat kõlapinda.

Kuid sellel sajandil koguti veel ka etnoastronoomilist teavet. 1817-1822. aastani koguti Saaremaal Johann Wilhelm Ludwig von Luce algatusel mitmesugust rahvapärimust, nende seas ka materjale tähistaeva kohta. Käsikiri ise on hävinud, küll aga on säilinud ärakiri. Etnoastronoomilisi ja usundilisi teateid oli ka Ferdinand Johann Wiedemannil, need ilmusid 1896. aastal Ehstnis-deutsches Wörterbuchis ja 1876. aastal ilmunud Aus dem inneren und äusseren leben der Ehstenis. Viimane on eriti usundilooliselt oluline allikmaterjal tänapäevani.

1888. aastal esineb Jakob Hurt üleskutse- ja juhendiga koguda rahvapärimust, sealhulgas pidas ta oluliseks ka etnoastronoomilist teavet. 1899. aastal esineski Hurt Peterburi Eesti Jaani koguduse noortemeeste seltsis ettekandega Eesti astronomia. See oli esimene põhjalik mõneti lihtsustatud ülevaade seni kogutud rahvapärasest tähetundmisest ja maailmavaatest.

Kokkuvõtvalt

Kosmoloogiline teave levis kalendrikirjanduse kaudu laialdaselt juba 18. sajandil. Samal ajal ilmusid ka talumajapidamisse mehhaanilised kellad, mille õiendamiseks kasutati kalendris avaldatud Päikese tõusu ja loojangu aegu. 19. sajandil õpetati ka koolikirjanduse kaudu kaasaegset kosmoloogilist maailmavaadet. Kalendrite, populaarteaduslike väljaannete ning artiklite kaudu oldi kursis astronoomiateaduse viimaste saavutustega - näiteks avaldas Eesti Kirjameeste Seltsi aastaraamat 1884 ja 1885. A. Herakleidese populaarteadusliku artikli Taeva Imedest, mis oli suuresti keskendunud Siiriuse süsteemi kirjeldamisele. Võib väita, et astronoomiline teave oli 19. sajandil populaarne.

Etnoastronoomilise külje pealt on olukord kurb. Kui Jakob Hurt asus 19. sajandi lõpul süstemaatiliselt koguma teavet rahvapäraste tähtede ja tähekujude kohta, siis tegelikult selleks ajaks oli rahvapärane tähetundmine praktiliselt surnud. Selleks ei olnud üle sajandi enam vajadust, ajamõõtmisel asendas tähistaevast kell ja kalender.

Seega tundis 19. sajandi huviline maamees täiesti kaasaegset teaduslikku maailmapilti, oli kursis huvitavamate teadussaavutustega, samal ajal oli ta juba praktiliselt unustanud peenema rahvapärase tähetundmise. Tõenäoliselt oli ta ka, erinevalt 21. sajandi linnakodanikust, üsna vähe mõjutatud mitmesugustest ebateadustest. Arvatavasti on selles ka kaudne osa Tartu Tähetornis aegade jooksul töötanud inimestel.

Aga rahvapärimusliku materjali kadu on paratamatu ja täiesti objektiivne protsess, milles ei saa tähetorni töötajaid küll süüdistada. Nii näiteks ei vaeva ennast ju ka 21. sajandi noorem rahvas murumängudega väiksematel koosviibimistel, pigem istutakse nurgas, libistatakse veini, vaadatakse arvutist kusagilt piraaditud mingit Hollywoodi kassahitti ja tuntakse end maailmakultuuri nabana

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies