Vaatleja
Tähistaevas (1/2003): Artikkel
14.01.2003 Otsime Andromeeda udukogu.
Helle Jaaniste

udu

Tähtkujude nimesid kaardilt:

  • Ursa Major - Suur Vanker
  • Gemini - Kaksikud
  • Lynx - Ilves
  • Auriga - Veomees
  • Camelopardalis - Kaelkirjak
  • Ursa Minor - Väike Karu
  • Cepheus - Keefeus
  • Draco - Lohe
  • Triangulum - Kolmnurk
  • Cygnus -Luik
  • Lacerta - Sisalik
  • Vulpecula - Rebane

    Kaart väljatrükiks: .pdf-fail

    Tõnis Eenmäe foto: Andromeeda udukogu ehk M31 koos oma kahe kaaslasega - M32 ja M110.

  • Tänavune talv on meile toonud üsna palju selgeid (ja külmi) õhtuid ja küllap neid tuleb veelgi. Võtame ette ühe üsna juhusliku taevakaardi ja vaatame, kuidas leida üles Andromeeda udukogu (M31) - meie naabergalaktika, kahe miljoni valgusaasta kaugusel asuv tähesüsteem.

    Hea nägemisega ja selge ning pimeda - linnast väljas ning ilma Kuuta - taevaga on võimalik Andromeeda udukogu näha ka palja silmaga. Aga binokliga on teda kerge leida ning pilt on palju ilusam. Piisab juba binoklist suurendusega 7-8 korda, ning mida suurema läbimõõduga objektiiv, seda ilusam ta paistab. Kui suurendus on rohkem kui 10 korda, on raske hoida binoklit paigas ja objekti vaateväljas. Abiks peab siis olema korralik statiiv, tegelikult on tuge mõistlik kasutada igasuguse binokliga vaatamisel.

    Kaart (StarCalc) näitab taevast 22. jaanuari õhtul kell üheksa. Otse all on lääs, paremal põhjakaar. Valitud sai päev, kui Kuu on juba kahanemas, tõuseb õhtul üha hiljem ning ei sega vaatlust.

    Peame meeles, et kaardi allservas on lääs, vasakul põhi. Keerasime kaardi nii selle pärast, et meie otsitav M31 on sel ajal täpselt läänes. Kaardi ülaossa jääb Suur Vanker, see on tähtkuju, mida tunnevad praktiliselt kõik Eestimaa inimesed. Suur Vanker asub sel ajal kirdes, umbes 40° kõrgusel horisondist. Tuletame meelde koolis õpitut -- Suure Vankri tagumised rattad osutavad Põhjanaelale. Et ta on ümberolevatest tähtedest heledam, on Põhjanaela taevast üsna kerge üles leida (kergemgi kui kaardilt). Ja oi imet, ta asubki põhjas ning ta kõrgus vastabki vaatluskoha laiuskraadile -- Tartus on see umbes 58°! Seniidis, 60nda kraadi joone peal, asuvad meie pildil Kaelkirjaku tähtkuju lõunapoolsed tähed, neist pisut lõuna pool Jõulutäht Kapella.

    Pikendame nüüd Suurt Vankrit ja Põhjanaela ühendavat noolt, murrame selle Põhjanaela kohalt katki ning keerame noole otsa umbes kolmkümmend kraadi vasakule, lõuna poole. Siis jääb selle noole suunale Kassiopeia (umbes sama kaugel Põhjanaelast kui Suur Vanker) ning temast veidi edasi Andromeeda tähtkuju. Kahjuks Andromeeda tähtedest meeldejäävat kujutist ei moodustu, meie rahvastronoomias kandis see täherida (koos Pegasuse kolme põhjapoolse heledame tähega) nimetust Ridamus. Andromeeda tähtkuju leidmiseks saab appi võtta hea joonisega W-kujulise Kassiopeia või veidi madalamal asuva Pegasuse Ruudu. Viimase moodustavad kolm Pegasuse tähte pluss Andromeeda peatäht. Eesti rahvaastronoomias kandis kujund nime Nelikanda, mõnel pool ka Suur Ruut. Koos Andromeeda heledamate tähtede reaga on Pegasuse Ruut üsna Suure Vankri sarnane, neid aetakse vahel isegi segi.

    Meie lõpp-eesmärgiks oli Andromeeda udukogu leidmine, selleks vaatame järgmist kaarti. Kuidas Andromeeda tähtede reast M31-ni jõuda, see tuleks nüüd meelde jätta. Taevas kriipsujukusid abiks ei ole, tuleb kasutada isiklikku fantaasiat ning joonistada enda arvates meeldejäävaim tee udukoguni.

    Kui kord on selgeks tehtud tähtkujude omavaheline asend ja tee tuntud tähtkujudest Andromeeda uduni, püüdke see meelde jätta. Järgmistel (ja eelnevatel) päevadel ja tundidel tundub taevas olema hoopis teine, aga ainult esmapilgul. Kui leiate oma pidepunktideks valitud tähtkujud, näete, et alles on ka teised tähed. Mis siis, et madlamal (või kõrgemal) ja teises ilmakaares. Maakera ju pöörleb ja tiirleb.

    Andromeeda udu on meil loojumatu, aga siiski tuleb vaatlusaega valida. Meie poolt valitud ajal 22.01 kell 21.00 asub M31 umbes 50° horisondist, igati mõnus vaatluseks. Aga iga tunniga laskub ta madalamale, kell üksteist on ta kõrgus silmapiirist 30°, kõige kõrgemal (73°, lõunas) asub Andromeeda udu sel õhtul kell viis, kõige madalamal (10°, põhjakaares) öösel kella viie paiku.

    Õhtune hea vaatlusaeg lüheneb vastu kevadet, sügisõhtutel on Andromeeda koos M31-ga aga jälle kõrgel taevas.

    Et Andromeeda udukogu otsimine tasub vaeva, selles peaks teid veenma meie viimane pilt. Kõige heledam täht M31 vasakul pool (nüü Andromeda) on seesama, mis teisel kaardil galaktika läheduses paistab. Kaaslane M32 on binoklis võrdlemisi lihtsalt leitav, ka M110 ei ole stabiilse aluse korral väga raskelt avastatav. Elu teeb kergemaks teleskoop.. Pisikeses teleskoobis galaktika küll nii suurena ei paista. Kõige nõrgemad tähed pildil on umbes 12 tähesuurusega ning peaks kannatliku vaatluse juures 10 cm teleskoobiga ära nähtavad olema.

    Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies