Vaatleja
Tähistaevas (3/2002): Artikkel
01.06.2002 Juunitaevas
Helle Jaaniste

Päikese tõusu/loojangu asimuudi muutumine Päikese keskpäevase kõrguse muutumine

Päike asub Sõnni tähtkujus, 22. juunil jõuab Kaksikute tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 21. juunil läheb Kaksikutest Vähja päikesemärki.
21. juunil kell 16:24 algab suvi, Päike jõuab oma rännakul põhjapoolseimasse punkti ja hakkab tasapisi lõuna poole tagasi minema. Suvise (ka talvise) pööripäeva paiku muutuvad nii Päikese tõusu/loojangu koordinaadid kui ka tema kõrgus vähe. Vanarahvas ütles, et Päike on oma pesas, on suvise päikeseseisaku aeg.

10/11 juunil on rõngakujuline päikesevarjutus, see ei ole Eestis näha. Et varjutus läheb läbi kuupäevaraja, siis on see paras aine mõtlemiseks. Varjutuse vöönd algab Indoneesias 11. juuni varahommikul, läheb läbi Vaikse ookeani ning lõpeb Mehhiko läänerannikul 10.juunil. Põhja-Ameerikas on varjutus osalisena näha päikeseloojangul.

Kuu on apogees 4. juunil, perigees 19. juunil.

    Kuu faasid:
  • viimane veerand - 3. juuni kell 3:05
  • noorkuu 11. juuni kell 2:46
  • esimene veerand 18. juuni kell 3:29
  • täiskuu 25. juuni kell 0:42.

Merkuuri maksimaalne läänepoolne eemaldumine Päikesest (23 °) on 21. juunil. Siis ta tõuseb poolteist tundi enne päikest, heledusega +0.6 tähesuurust on tema leidmine edelataevas rohkem teoreetiline. Binokliga õnnestub ta vast madalal koidutaevas üles leidagi. Merkuur asub siis Sõnni tähtkujus.

Veenus liigub juunis Kaksikutest Vähi tähtkujusse. Planeet loojub paar tundi pärast Päikest, on vaadeldav Ehatähena loodetaevas. heledusega -4 tähesuurust on ta heledaim "täht" taevas ja leida saab teda juba vahetult pärast päikeseloojangut. Planeedi ketta läbimõõt on 14 kaaresekundit, planeedi valgustatud osa kahaneb 1. juuni 82%-lt 30 juuniks 72%le.
3. juunil möödub Veenus Jupiterist 1.5 kraadi kauguselt.
13. juunil on kitsas kuusirp Veenuse juures, loojuvad nad veidi pärast südaööd.

Marss liigub Kaksikute tähtkujus, asub madalal loodetaevas, loojub kella üheteistkümne paiku. Teda on raske leida ka binokliga.
12. juuni õhtul on Marsi ja Jupiteri vahel kitsas kuusirp.

Saturn asub Sõnni tähtkujus, 9. juunil on planeedi ühendus Päikesega. Kuu lõpus võib teda binokliga otsida enne koitu madalal kirdetaevas. Siis on nad Merkuuriga üsna lähestikku, Saturn on veidi tuhmim, asub Merkuurist paar kraadi vasakul.

Jupiter asub Kaksikutes. Tema heledus on -1.8, ketta läbimõõt 32 kaaresekundit. Palja silmaga on Jupiteri näha vaid kuu alguses, edasi kaob planeet ehavalgusesse.
13. juuni õhtul on Jupiteri juures Kuu.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies