Vaatleja
Tähistaevas (2/2002): Artikkel
05.04.2002 Planeedid aprillitaevas
Helle Jaaniste

Päikese tõusu/loojangu asimuudi muutumine Päikese keskpäevase kõrguse muutumine

Päike asub Kalade tähtkujus, 19. aprillil jõuab Jäära tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 20. aprillil läheb Jäärast Sõnni päikesemärki.

Päike käib üha kõrgemalt -- aprillis muutub kulminatsioon 10 kraadi. Ja muidugi pikeneb siis päev (aprilli jooksul kaks ja pool tundi), kuu lõpus paistab päike juba peaaegu 16 tundi.

Kuu on apogees 10. aprillil, perigees 25. aprillil.
Kuu faasid:

  • viimane veerand 4. aprill kell 18:29
  • noorkuu 12. aprill kell 22:21
  • esimene veerand 20. aprill kell 15:48
  • täiskuu 27. aprill kell 6:00.

Veenus liigub aprillis Jäära tähtkujust Sõnni. Planeet loojub paar tundi pärast Päikest, järelikult on tema vaatlustingimused väga head. Ehatähte tuleb otsida muidugi läänekaarest, heledusega -4 tähesuurust on ta heledaim "täht" taevas ja leida saab teda juba vahetult pärast päikeseloojangut. Planeedi ketta läbimõõt on 10.5 kaaresekundit.

14. aprillil on Veenuse juures vähem kui kahe päeva vanune Kuu. Kui tavaliselt aitab Kuu planeeti taevas üles leida, siis seekord on võibolla nii pisikese kuusirbi leidmiseks abiks hoopis planeet.

Merkuuri maksimaalne eemaldumine on 4. mail, seega ilmub ta madalale ehataevasse aprilli lõpus. Siis loojub ta kaks tundi pärast päikest, heledusega -0.2 tähesuurust peaks ta edelataevas vähese vaevaga leitav olema.

Marss liigub Jäära tähtkujust Sõnni tähtkujusse, asub madalal läänekaares, loojub öösel kella kaheteistkümne paiku. Tema heledus on vaid +1.5 tähesuurust (ketta läbimõõt 4 kaaresekundit), seega pole teda kerge leida.

15. aprilli õhtul on Marsi juures kitsas (juba peaaegu kolme päeva vanune) kuusirp.

Saturn asub Sõnni tähtkujus, selle peatähest kõrgemal ja vasakul. Kuu jooksul liigub planeet Aldebaranist üha kaugemale. Planeedi heledus on 0.1 tähesuurusest (ketta läbimõõt 17"), leiame ta paarikümne kraadi kõrguselt lõunataevast. Saturn loojub kesköö paiku.

16. aprillil jõuab Saturni juurde Kuu ja toimub selle aasta teine (ühtlasi ka viimane) planeedi kattumine Kuuga. Kuu faas on siis 15% ja ta liigub üle Saturni, ketta tume serv ees. Kattumine algab kell 23.33 ja lõpeb 00:24, siis on nad vaid kolme kraadi kõrgusel horisondist (edelataevas). Just Kuu väike faas ja planeedi kadumine varjus oleva serva taha teeb selle varjutuse jälgimise huvitavaks.

Jupiter asub Kaksikutes. Tema heledus on -2.2, ketta läbimõõt 36 kaaresekundit.

18. aprillil on Jupiteri juures Kuu.

Planeedirida

Kui nüüd ülalkirjutatut hoolega loeti, märgati ilmselt, et Sõnni tähtkuju saab järsku väga tähtsaks -- koguni neli planeeti on jõudnud aprilli lõpuks tema piiridesse. Saturn on seal sõnni silma lähedal püsinud kogu talve, nüüd lisanduvad sellele kaugele hiidplaneedile lähisplaneedid Merkuur, Veenus ja Marss. Ega teine hiidplaneet Jupitergi neist väga kaugele jää.

Planeetide rida aprillilõpu õhtutaevas on väga ilus ja samas suhteliselt kiiresti muutuv -- mai algusnädalal koonduvad planeedid Veenus, Marss ja Saturn veelgi tihedamalt, Merkuur aga hakkab liikuma tagasi Päikese poole.

Loodushuvilistel on võimalus aprilli viimase nädala ja mai esimese nädala jooksul planeetide omavahelisi asendeid üles joonistades saada väga huvitav vaatlusrida. Kui vaatluskuupäevad ja -kellaajad pildi peale korralikult paika panna, on see endal ja teistel aastategi pärast huvitav vaadata. Tore oleks, kui keegi meilegi mõne sellise vaatlusjoonise saadaks, avaldaksime kohe siin "Vaatlejas".

Kahjuks rikuvad sellise tõeliselt ilusa taevapildi nautimist kindlasti astroloogid, kes saavad selle "tõlgendamiseks" hulgaliselt eetri- ja leheruumi nii kollaselt kui mittekollaselt pressilt.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies