Vaatleja
Varia (1/2000): Artikkel
20.02.2000 ESO kolmas 8-meetrine teleskoop nägi esimest valgust
Taavi Tuvikene

Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO) kolmas 8.2-meetrine teleskoop MELIPAL (tõlkes "Lõunarist") nägi 26. jaanuari õhtul "esimest valgust". Vaatluste eesmärgiks oli kindlaks teha, kui heas korras on uus teleskoop. Saadud tulemustega jäid ESO töötajad vägagi rahule.


MELIPALiga vaadeldud Krabiudu. Foto: ESO

Esimesena suunati uus teleskoop suhteliselt heledale tähele ning peapeegli kuju ja sekundaarpeegli asendi muutmisega saadi kujutise läbimõõduks vähem kui pool kaaresekundit. See on suurepärane tulemus! Ladusalt kulges ka Sõnni tähtkujus paikneva Krabiudu pildistamine, pildi kvaliteedile seadis piiri vaid atmosfäär vaatluspaiga kohal.


VLT: esiplaanil YEPUN, taga vasakult ANTU, KUEYEN ja MELIPAL. Foto: ESO

Samal ööl vaatlesid kolm 8.2-meetrist teleskoopi kogupindalaga 160 ruutmeetrit esimest korda paralleelselt. Esimene neist -- ANTU (tõlkes "Päike") -- nägi "esimest valgust" mais 1998, KUEYEN ("Kuu") teisena märtsis 1999. Neljas teleskoop -- YEPUN ("Siirius") -- peaks plaanide kohaselt valmima veel käesoleval aastal. Teaduslikke vaatlusi tehakse praegu vaid ANTUga, aprillis antakse astronoomide käsutusse ka KUEYEN.

Kõik neli teleskoopi paiknevad üksteise läheduses ja koos töötades moodustavad väga suure teleskoobi -- Very Large Telescope (VLT) -- mis vastab 16-meetrisele üksikteleskoobile. Kompleks asub Tshiili põhjaosas Atacama kõrbes 2635 meetri kõrgusel merepinnast, vaatlusteks väga heades kliimaoludes. Koos väiksemate abiteleskoopidega on tulevikus VLT kavas tööle rakendada ka interferomeetrina, mis võimaldaks eristada üksteisest tuhandiku kaaresekundi kaugusel asuvaid objekte ja aitaks muuhulgas avastada ka planeete teiste tähtede juures.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies