Vaatleja
Tähistaevas (5/2001): Artikkel
22.10.2001 Jälle üks komeet - seekord LINEAR (C/2000 WM1)
Tõnis Eenmäe

Nagu paljud teised tänapäeval avastatavad komeedid, on ka kõnealune sabatäht automaatse asteroidide otsimise projekti LINEAR leid. LINEAR (C/2000 WM1) avastati juba eelmise aasta detsembris, kui komeet oli Jupiteri orbiidist väljaspool. Arvutused näitasid, et aasta pärast võiks tegu olla päris kena vaatemänguga. Paremal juhul võiks komeet selle aasta lõpus või järgmise alguses olla nähtav isegi palja silmaga.

Alates avastamisest on komeet aeglaselt muutunud üha heledamaks. Oktoobri keskel peaks sabatäht olema probleemideta (heleduse mõttes) leitav pisema kui 15 cm teleskoobiga, oktoobri lõpuks aga korraliku 7x50 binokliga. Loomulikult on nii nõrk komeet binoklis näha kui udune tähekene, mis aeglaselt teiste tähtede suhtes liigub. Hinnatakse, et aasta lõpuks võib komeedi heledus tõusta 4 tähesuuruseni. Paraku vajub sabatäht detsembri esimese dekaadi lõpuks nii madalale, et Eestimaalt teda näha ei ole. Uuesti ilmub külaline nähtavale märtsikuus, seekord Amburi tähtkujus. Seetõttu tuleks kasutada oktoobri-novembri üksikuid selgeid öid.

Keda komeet huvitama hakkas, võiks vaadata komeedivaatlejate veebisaidilt täiendavat infot. Link viitab lehele, millel on ära toodud otsimiskaardid. Nende veebilehtelt saab ka komeedi orbiidi täpsed parameetrid, mille põhjal on võimalik mõne astronoomiaprogrammi abil arvutada sabatähe asukoht suvaliseks ajahetkeks.

Head komeedijahti!

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies