Vaatleja
Universum (5/2001): Artikkel
11.09.2001 Must auk Linnutee keskel - uus asitõend.
Erik Tago

Vaatleja on varem kirjutanud vaatlustest , mis tõendavad mustade aukude olemasolu Universumis. Röntgensatelliidi Chandra hiljutised vaatlused meie Galaktika keskme - Amburi tähtkuju - suunas on astronoomide arvates näidanud masiivse musta augu olemasolu ka meie kodugalaktika keskel.

Chandra vaatleb taevas valitud objekte röntgenkiirguses ja on võimeline mõõtma ka röntgenallikate heleduse muutumist. Vaadeldes Linnutee keskme suunas, kus asub ka hele röntgenalliakas Sagittarius A, avastas Chandra selle välgatuse röntgenheleduses. Mõneks minutiks muutus tuntud röntgenallikas tunduvalt heledamaks kui tavaliselt. Nii lühiaegselt vilkuda saab vaid väikeste mõõtmetega objekt. Samal ajal peab ta aga olema väga suure massiga , arvatavasti ligi miljon Päikese massi. Suur mass järeldub Linnutee keskme ümber tiirlevate tähtede väga suurest kiirusest. Selline objekt saab olla vaid must auk. Muidugi ei vilgu otseselt must auk ise, vaid temale väga kiiresti langev kuum aine, mis kiirgabki röntgenlainealas. Astronoomid on arvamusel, et iga galakika keskel võib olla must auk.

Röntgensatelliidi Chandra pilk Linnutee keskmele: hele täpp pildi keskel 
on röntgenallikas Sagittarius A, mille sees asub ülisuur must auk (Baganoff jt.,MIT,CXO,NASA).

Pildil on röntgensatelliidi Chandra pilk Linnutee keskmele: hele täpp pildi keskel on röntgenallikas Sagittarius A, mille sees asub ülisuur must auk (Baganoff jt.,MIT,CXO,NASA).

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies