Vaatleja
Päikesesüsteem (4/2001): Artikkel
20.07.2001 Marsil möllab tolmutorm
Tõnu Tuvikene

Marss on praegu Maale lähedal ja oleks nagu parim aeg tema vaatamiseks, aga, võta näpust, just nüüd katab meie naaberplaneeti punane loor. Puhkenud on järjekordne kogu Marssi hõlmav hiiglaslik tolmutorm. Esimese märgina tulevasest tolmutormist nägi 1997. aastast ümber Marsi tiirlev automaatjaam Mars Global Surveyor 15. juunil Hellase kraatri kohal väikest tolmupilve. 27. juunil hakkas see kasvama, haarates juuli alguseks enda alla terve planeedi.

Tegemist on viimase 25 aasta suurima tolmutormiga, mis on tõstnud Marsi õhutemperatuuri tervelt 30 kraadi võrra! See on tõeline globaalne soojenemine, millest viimasel ajal palju räägitakse, ainult mitte Maal, vaid Marsil :-).

Tolmutormide energiaallikaks on päikesevalgus, seepärast möllavadki neist kõige suuremad siis, kui Marss on periheeli (taevakeha lähim punkt Päikesele) läheduses. Iseäralik on seekordse tolmutormi puhul see, et ta algas vahetult peale periheeli läbimist, mitte aga kuu-paar hiljem nagu tavaliselt. See võib tähendada, et tolmutorm tuleb eriti vinge. Kuna tolmutorm lõpeb, seda ei oska praegu keegi öelda. Tavaliselt kestavad nad nädalaid või kuid ja neile järgnevad uued tormid.

Tolmutorme esineb ka Maal, aga iialgi ei haara nad tervet planeeti. Põhjuseks on Maa ja Marsi erinevused: Maad ei kata tervikuna kõrb nagu Marssi ja tolmupilved ei tõsta Maa atmosfääri temperatuuri.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies