Vaatleja
Tähistaevas (1/2000): Artikkel
18.01.2000 Tähistaevas jaanuaris
Helle Jaaniste

PLANEEDID

Kohe pärast päikeseloojangut süttib taevas esimesena planeet Jupiter, mille heledus on praegu -2.4 tähesuurust. Planeet asub Kalade tähtkujus ja kulmineerub (asub maksimaalsel kõrgusel lõunataevas) juba kella kuue paiku.

Saturn jääb Jupiterist umbes 15 kraadi ida poole, asub Jäära tähtkujus. Kuu jooksul nende vahekaugus tasapisi väheneb, Jupiter läheneb Saturnile. Mõlemad planeedid on praegu idapoolses kvadratuuris (Jupiter 31.01, Saturn 17.01), st. Maalt vaadatuna asuvad nad 90 kraadi Päikesest idas. See on aeg, kus on väga hea binokli või teleskoobiga vaadelda Jupiteri kaaslaste varjutusi, nende ja nende varjude üleminekut planeedist. Ka Saturni vari rõngal peaks praegu hästi näha olema.

Marss asub Veevalajas ja loojub varsti peale kella kaheksat läänetaevas. Et planeet asub üsna madalal ja tema heledus on vaid +1.1, pole teda kerge leida.

Veenus asub Skorpioni tähtkujus, tõuseb hommikul kella poole seitsme paiku. Nii on ta madalal lõunakaares vaadeldav paar tundi, päikesetõusuni. Et tema heledus on -4.0, siis esimesed päikesekiired teda veel ei kustuta.

TÄHTKUJUD

Õhtul kella üheksa paiku on meil otse pea kohal Veomees ja tema peatäht Kapella. See täht ei looju meil kunagi, aga kuna ta on hästi kõrgel ka jõuluajal, siis vanad eestlased nimetasid teda Jõulutäheks.

Veomehe kantseldada on Sõnn, mis jääb temast lõuna poole. Sõnni peatäht on Aldebaran, punakas täht heledusega 0.9. Aldebarani ümbritseb Hüaadide täheparv, mis on hästi vaadeldav binokliga. Palja silmaga vaatlemist segab peatähe suur heledus. Sõnni tähtkujusse kuuluvad Plejaadid (Sõel), täheparv mis jääb Aldebaranist 15 kraadi läände.

Madalamal lõunas on jaanuariõhtutel meie ilusaim tähtkuju -- Orion, vanade eestlaste Koot ja Reha. Orioni mõõgas asub binokliga vaadeldav udukogu. Orioni vöötähed on põhjataeva kõige kuumemad ja nooremad tähed; see on lähim piirkond, kus tekivad tähed.

Üsna madalal lõunakaares liigub Siirius, Väikese Peni peatäht. Vanarahvale oli ta Orjatäht. Siiriuse heledus on -1.45, ta on heledaim täht tähistaevas. Meie näeme teda ainult talvel.

Hommikutaevas asub meil seniidis Lohe tähtkuju, tema pea jääb ida poole. Lõuna suunas on kena väike tähtkuju -- Põhjakroon. Sellest lääne pool asub Karjus, tema peatäht on Arktuurus, punakas täht heledusega -0.1. Üsna madalal lõunakaares võib leida Kaalud ja nendest kagu pool tõuseb Skorpion. Skorpion jääb meil alati väga madalale, jaanuaris kulmineerub ta siiski enne päikesetõusu.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies