Vaatleja
Tähistaevas (1/2001): Artikkel
05.02.2001 Veebruaritaevas
Helle Jaaniste

Talvine päikeseseisak on veebruariks unustatud, päev pikeneb kuu jooksul 2 tundi 13 minutit, Päike tõuseb kuu lõpus juba 25 kraadi kõrgusele. 16. veebruaril läheb Päike Kaljukitse tähtkujust Veevalajasse. Päikesemärkide arvestuses jõuab ta 18. veebruaril Kalade märki.

Jätkuvalt on õhtuti vaadeldavad kolm planeeti.

Juba enne päikeseloojangut võib kagutaevast leida Veenuse, planeet asub Kalade tähtkujus. Veenuse nurkkaugus Päikesest praegu väheneb, seega lüheneb ka vaatlusaeg. Faas väheneb 43 protsendilt 22-le, kuid planeedi heledus kasvab - kuu lõpus on see -4.6 tähesuurust. Heleduse kasv tuleb sellest, et planeet läheneb Maale ja tema näiv nurkläbimõõt suureneb veebruaris ligi poolteist korda: 28.9 sekundilt 42.7 sekundile. Nii on selle aasta veebruari lõpp ja märts üldse parim aeg sirbikujulise Veenuse vaatlemiseks: Veenus on õhtutaevas ja sirp piisavalt suur - ta peaks näha olema juba kümne- kahekümnekordse suurendusega binokliga. Paremini on sirp vaadeldav päikeseloojangu ajal kui taevas on hele ja Veenus ei pimesta vaatlejat.

26. veebruaril on kuusirp Veenuse sirbi juures, umbes kümme kraadi madalamal.

Jupiter ja Saturn moodustavad ikka veel koos Aldebarani ning Hüaadide ja Plejaadide täheparvedega ilusa pildi. Planeedid liiguvad tähtede suhtes ida poole, Sõnni sarvede vahele. Jupiter liigub Saturnist kiiremini, sel kuul lõpeb võimalus näha neid planeete koos pikksilma vaateväljas. Planeetide heledused vähenevad tasapisi, Jupiter kuu lõpus -2.3, Saturn +0.8. Mõlemad planeedid läbivad veebruaris kvadratuuri (kaugus Päikesest on 90°), Jupiteri kaaslaste varjutused on näha idas, planeedi heledast kettast maksimaalselt kaugel. Saturni vari rõngal on aga selles asendis kõige laiem ja tumedam.
Jupiter loojub veebruari alguses kella nelja paiku, kuu lõpus juba varsti pärast kella kahte. Saturn loojub tunni võrra varem.

Marss tõuseb umbes sel ajal kui Saturn loojub, asub ta Kaaludes, veebruari lõpus jõuab Skorpioni tähtkujusse. Kuu jooksul Marsi heledus kasvab 60 protsenti (+1.0 kuni +0.5), kuid ta vaatlustingimused hommikutaevas ei parane, sest planeet ei tõuse kõrgemale kui 12°.

15. veebruaril on Marsi juures poolkuu, planeedist veidi ülevalpool.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies