Vaatleja
Tähistaevas (6/2000): Artikkel
21.12.2000 Ursiidid
Helle Jaaniste

Detsembrikuu üks oodatum meteoorivool - geminiidid - jäid Eestis nägemata. Ka terves maailmas oli vaatlejaid vähe, ikka hele kuu ja halb ilm. Parimad vaatlusandmed saadi Jaapanist (kuni 300 meteoori tunnis), aga oodatud maksimumi juures oli vaatlejaid hõredalt, voolu tegelik suurus jäi selgusetuks. Aga tähesadu see küll ei olnud.

Tähesadu ei ole oodata ka ursiididest, mis on praegu aktiivsed, aga lisa juhuslikele lendtähtedele siiski.

Ursiidid on meteoorivool, mis lähtub Väikesest Vankrist (Ursa Minoris), ta on jälgitav 19. kuni 24. detsembrini, sel aastal on maksimumi oodata ööl vastu 22. detsembrit, esimesel talveööl. Sel ööl läbib Maa komeedi Tuttle, ursiidide tekitaja, orbiidi.

Tavaliselt on ursiidid üsna nõrk meteoorivool, mõned meteoorid tunnis. Et leoniidide ennustamine emakomeedi Päikese juures käimisel eraldunud osakeste pilvede järgi on läinud hästi, siis nüüd rakendatakse sama meetodit ka teiste meteoorivoolude kohta.

Meteooriteoreetikud leidsid, et sel aastal võiks ursiidide vool olla tavalisest suurem, sest Maa peaks läbima osakeste pilve, mis tekkis Tuttle komeedist 1405. aastal. Pilve keskme läbib Maa 22. detsembril kell 9:29, lisaks jääb seejärel Maa teele veel 1392. aastal tekkinud pilv. Seda me ainult riivame (kell 10:40), nii põhjustab see vaevalt suur meteooride arvu tõusu.

Nii arvutavad teoreetikud, selle järgi ei näe meie midagi, on ju juba hommik. Meteoorivaatlejad peaksid aga valvel olema ikka terve öö, sest ega tea...
Pealegi on ursiidide meteoorivool üks halvemini vaadeldud vooludest -- lõunapoolkeral seda ei nähta ja põhjapoolkera ilmad sel ajal ei vaja küll kommentaari.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies