Vaatleja
Päikesesüsteem (6/2000): Artikkel
09.12.2000 Saturnil rekordarv kaaslasi
Taavi Tuvikene

Viimase pooleteise kuu jooksul on Saturnil leitud 10 uut kaaslast, kokku on neid nüüd teadaolevalt 28. Senisel Päikesesüsteemi rekordiomanikul Uraanil on "kõigest" 21 kuud ning Jupiteril 17.

Saturni uued kaaslased avastanud astronoomide gruppi juhib Brett Gladman Nizza Observatooriumist. Esimesed kaks kaaslast jäid talle silma 7. augustil Tshiilis La Silla Observatooriumis 2.2-meetrise teleskoobiga vaadeldes. Septembris läbiviidud kordusvaatluste käigus avastati lisaks kahele esimesele veel hulga kaaslaste kandidaate. Hilisemad vaatlused on kinnitanud, et väga tõenäoliselt on tegemist Saturni kaaslastega, mis liiguvad ümber planeedi irregulaarsetel, s.t. teataval määral ebastabiilsetel, muutuvatel orbiitidel. Nad liiguvad Saturnist üsna kaugel ja on tõenäoliselt väikeplaneedid, mis on Saturni poolt orbiidile haaratud tükk aega pärast planeedi tekkimist.

Hiidplaneetide "irregulaarsed" kaaslased vastanduvad "regulaarsetele", mis liiguvad ümber planeedi ligikaudu ringikujulistel orbiitidel ekvaatori tasandi lähedal ja on arvatavasti tekkinud gaasi ja tolmu kettast, mis ümbritses planeeti selle tekkimise ajal.

Seni oli Saturnil teada vaid üks irregulaarne kaaslane - Phoebe, mis avastati 1899. aastal Ameerika astronoomi William H. Pickeringi poolt. See-eest Jupiteril on teada 9, Uraanil 5 ja Neptuunil 2 irregulaarset kaaslast.

Uute kaaslaste läbimõõdud jäävad vahemikku 10st kuni 50 kilomeetrini, mis on kooskõlas varem avastatud selliste taevakehade mõõtmetega.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies