Vaatleja
Tähistaevas (6/2005): Artikkel
16.11.2005 Tänavused leoniidid
Jaak Jaaniste

Selle nädala astronoomiliseks sündmuseks peaks olema leoniidide meteoorivool. Astronoomiahuvilised vast mäletavad veel 1999 ja 2001. aasta tähesadusid. Kui mitte, siis tasub lugeda vastavate aastate "Vaatleja" novembrinumbreid.

Leoniidide meteoorivoolu iseärasuseks on intensiivsete tähesadude võimalikkus emakomeedi Tempel-Tuttle'i külaskäigule järgnevatel aastatel. Et viimasest külaskäigust 1999. aastal on möödunud juba 6 aastat, peaks vool olema rahunenud tavatasemele - umbkaudu 10 meteoori tunnis hea nähtavuse korral.

Leoniidid on suhteliselt väikese heledusega lendtähed ja seetõttu mõjutavad nende vaatlusi nii taevased kui ka tehislikud valgusallikad (nagu linnavalgustus). Viimaste eest saab pageda, aga praegune kuuvalgus jätab vähe lootusi lendtähtede nägemiseks.

Leoniidide tavamaksimum sel aastal on 17. novembril kl. 13.17 UT, aga mis meil sellest kasu. Meie hakkame neid nägema pärast keskööd, st ööl vastu 18. novemrit. Aga ei maksa unustada, et vool on aktiivne alates 14. novembrist, nii on soovitav taevast jälgida ka eelmistel (ja järgmistel) öödel.

Kahjuks on Kuu maksimumi ööl peaaegu täisfaasis (0.94) ja 59 kraadi kõrgusel (muide - järgmisel ööl kell 3 saavutab Kuu meie laiuskraadi jaoks peaaegu et maksimaalse kõrguse - 59 kraadi ja 38 minutit).

Komeedi tolmujälgede trajektooride arvutajatelt on tänavuseks aastaks leoniididele ennustatud veel üks lisamaksimum, ööl vastu 21. novembrit kell 3.40 meie aja järgi. Selleks ajaks on Kuu küll mõnevõrra kahanenud, aga paikneb üsna lähedal meteoorivoolu radiandile. Ennustuste kohaselt peaks meteooride ilmumissagedus tõusma siis 18 metoorini tunnis.

Täpsemalt soovitan lugeda http://mysite.wanadoo-members.co.uk/blobrana/news/leonids.html

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies