Vaatleja
Tähistaevas (5/2005): Artikkel
20.09.2005 Septembrilõpu taevas
Helle Jaaniste

September toob kaasa sügise. Sel aastal algab sügis 23. septembril kell 1.23, see tähendab -- peaaegu südaöösel.

Päike ületab taevaekvaatori, läheb ära lõunapoolkera soojendama. Päike tõuseb neil päevil üsna täpselt idast ja loojub läände. Edaspidi liigub tõusupunkt kiiresti kagu poole ja loojangupunkt edelasse. Sügisese (ja kevadise) pööripäeva ajal muutub ka päev pikkus kiiresti, mitte kukesammu võrra iga päev nagu pärast talvist pööripäeva.

Täiskuu on 18. septembril kell 5.01, viimane veerand 25.09 kell 9.41.

Planeete on sel sügisel näha väha. Merkuur, Veenus ja Jupiter loojuvad septembri lõpunädalatel praktiliselt koos Päikesega.

Saturn tõuseb pärast südaööd, on hommikutaevas kenasti näha. Planeet asub Vähi tähtkujus, tema heledus on +0,4, ketta läbimõõt 17.3 kaaresekundit.

Marss aga on selle sügise vaatlusobjekt number üks. Juba praegu on ta sama hele kui kogu taeva heledaim täht Siirius. Aga Marsi heledus kasvab praegu pidevalt - ta läheneb vastaseisule, Maale kõige lähemale jõuab ta 30. oktoobril. Septembri lõpus on Marsi heledus -1.7 tähesuurust, ketta läbimõõt 17.7 kaaresekundit.

Marss liigub septembri lõpus Jäära tähtkujust Sõnni, seal lõpeb tema idasuunaline liikumine, oktoobris liigub ta tagasi Jäära tähtkujusse. Marsi sellesügisest teekonda tähistaevas võib vaadata Kosmoloogia õpikust.

Septembri lõpus tõuseb Marss tund pärast päikeseloojangut. Edaspidi paranevad Punase planeedi vaatlustingimused pidevalt.

Kuu on Marsi juures suve viimasel ööl -22.septembril.

Idataevas 25. septembril kell 23.00. Kaardile klikkides saab suurema taevaala.

Lõunataevas 26. septembril kell 5.00. Kaardile klikkides saab suurema taevaala.

Kaardid on tehtud planetaariumiprogrammiga StarCalc.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies