Vaatleja
Universum (4/2005): Artikkel
14.07.2005 Avastati kolme päikesega eksoplaneet
Erik Tago

Kalifornia Tehnoloogiainstituudi teadlased teatasid ootamatu uudise kolme tähega planeedi avastamisest Luige tähtkujus. Avastus on ootamatu, sest kolme tähe poolt eri suundadesse tõmmatav planeet ei tohiks seniste teooriate kohaselt nendele loodelistele jõududele vastu pidada, vaid peaks lagunema. On toimunud tõsine väljakutse praegustele planeeditekke teoooriatele.

Avastatud planeet kolmiktähe HD 188753 süsteemis tiirleb vaid ühe tähe mitte kõigi kolme ümber, Ülejäänud kaks tähte tiirlevad nagu planeetki ümber peatähe ja pole planeedile tavamõttes päikesed. Süsteem on 149 valgusaasta kaugusel vaatlejast ning tähed üksteisest umbes sama kaugel nagu Saturn Päikesest.

Planeedi taevas on 3 päikest, Päikese-sarnane kollane peatäht on väga suur, sest planeet on väga ligidal ja tiirleb kiiresti - tema aasta on vaid kolm ja pool päeva pikk. kaks ülejäänud on oranz ja punane täht. Avastaja, postdoktor Maciej Konacki, kommenteeris, et planeedi olemasolu mitmiktähe süsteemis on hämmastav. Uutel hinnangutel ületab mitmiktähtede arv üksiktähtede arvu ligi 20 %. Arvatavasti tuleb senised planeeditekke teooriad heita teadusajaloo prügikasti.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies