Vaatleja
Kosmonautika (4/2005): Artikkel
12.07.2005 Deep Impacti esimesed tulemused
Tõnu Tuvikene

Teada on antud Ameerika automaatjaama Deep Impacti 4. juulil toimunud komeedi Tempel 1 tuuma rammimise esimesed tulemused. Kokkupõrkel tekkinud pilv laienes umbes kiirusega 5 km/s. Selle analüüs näitas, et komeedi tuuma pinnakiht koosneb peenest tolmust, mis uurijate sõnul sarnaneb rohkem talgiga kui rannaliivaga. Tekkinud kraatri mõõtmeid pole veel teatatud, on vaid vihjatud, et need jäävad eelneva hinnangu 50-250 m ülempiiri lähedusse Tempel 1 tuum ise leiti olevat 5 km lai ja 11 km pikk.

Enne tuumaga kokkupõrkamist tabasid Deep Impactist eraldunud moodulit kaks korda tolmuosakesed ja kallutasid teda hetkeks, kuid mooduli orientatsioonisüsteem taastas õige asendi.

Kokku tegid Deep Impacti ja temast eraldunud kokkupõrkemooduli kaamerad umbes 4500 pilti, neist parima lahutusvõime ületab varasemaid komeetide tuuma fotosid ligi kümme korda. Sellel on näha umbes 4 meetrise läbimõõduga objektid.

Kokkupõrkele järgnenud Tempel 1 heledamaks muutumist nägid Maalt peale professionaalide ka mitmed amatöörastronoomid. Komeedi tuumaosa heleduse kasvuks hinnati ligi kaks tähesuurust.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies