Vaatleja
Tähistaevas (3/2005): Artikkel
06.06.2005 Juunitaevas
Helle Jaaniste

Päike on juunis Sõnni tähtkujus, 21. juunil kell 15.03 läheb Kaksikute tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 21. juunil läheb Kaksikute märgist Vähi märki.

21. juunil kell 9.46 algab põhjapoolkeral suvi, Päike jõuab oma teekonnal kõige põhjapoolsemasse punkti. On suvine päikeseseisak, Päike on oma pesas, nii tõusu ja loojangu ajad kui ka asimuudid muutuvad sel ajal väga aeglaselt.

Kaugel põhjas jõuab kätte polaarpäeva keskpäev, kui nii võib öelda. Ja Tallinnas on päev pikem kui Tartus, päike tõuseb varem ja loojub hiljem (nii juba mai lõpust).

Ka suvist Kuud on huvitav jälgida, kes lühikesed suveööd maha magab, sel jääb suvekuude täiskuu üldse nägemata. Selle aasta juuni täiskuu on päev pärast pööripäeva, ta tõuseb alles südaööl ja loojub juba kell kolm, muidugi ei jõua ta selle lühikese ajaga kõrgele tõusta -- ta kulmineerub ainult 3 ( täpsemalt 2° 50') kraadi kõrgusel! Fotograafidel peaks selline madal kuu meeldima, hea maastikuga sobitada.

Kuu on apogees 11. juunil, perigees 23. juunil.

Kuu faasid:

  • noorkuu 7. juunil kell 00:55
  • esimene veerand 15. juunil kell 4:22
  • täiskuu 22. juunil kell 7.14
  • viimane veerand 28. juunil kell 21:23

    Merkuur liigub juunis Sõnni tähtkujust läbi Kaksikute Vähi tähtkujusse. Kuu lõpuks eemaldub planeet Päikesest 24 kraadi (8. juuliks 26°) ida poole, seega ilmub ta meile õhtutaevasse. Aga loojangutaevas on nii hele ja Merkuur nii madalal, et kerge teda näha pole. Et Merkuur on teel Maa ja Päikese vahele, väheneb tema heledus pidevalt: 11. juuni -1.6, 21. juuni -0.6 ja 30.juuni +0.1.

    Veenus läheb Kaksikute tähtkujust Vähki. Planeet on õhtul madalal loodetaevas üsna hästi leitav, sest tema heledus on -3.7 tähesuurust.
    8. juunil on Veenuse juures ühepäevane kuusirp.

    Saturn liigub endiselt Kaksikute tähtkujus. Heledus on tal +0.2 tähesuurust, heledas ehataevas üsna märkamatu täheke.
    9.-10. juunil möödub Saturnist väike kuusirp.

    Marss on liigub juunis Veevalaja tähtkujust läbi Kalade Vaala tähtkujusse. Ta tõuseb juuni lõpus juba kolm tundi enne Päikest, teda võib öö teisel poolel kirdetaevast leida küll. Planeedi heledus kasvab tasapisi, kuu alguses on see +0.3 tähesuurust, juuni lõpus 0 tähesuurust.
    29. juuni öösel on Marsi juures Kuu, faasiga 44%.

    Jupiter on Neitsi tähtkujus. Planeedi heledus on -2.1 tähesuurust. Päikeseloojangul on ta paarikümne kraadi kõrgusel edelataevas, loojub kuu alguses neli, kuu lõpus kolm tundi pärast keskööd.
    15. juunil on Jupiteri juures poolkuu.

    Planeedid loodetaevas 26. juunil päikseloojangul: Saturn, Veenus ja Merkuur.
    Viimane pole heledast naabrist antud suurendusel eristatav. Joonis planetaariumiprogrammiga Starcalc.

    Kolmik-kohtumine. Selle aasta juunikuu viimase dekaadi õhtud muudavad astronoomiahuvilistele põnevaks Saturn, Veenus ja Merkuur - nimelt siit maakeralt vaadatuna tundub, et nad on korraldnud kohtumise. Kui 10. juunil on Merkuuri ja Veenuse vahe 10° ja Veenuse Saturni vahe 16°, siis 20. juunil on Merkuuri ja Veenuse vahe vaid 3° ja Saturni ja Veenuse vahe 5°. Planeedid liiguvad madalal loodetaevas.

    Kolme planeedi liikumine. Kahjuks ei jõua Merkuur ja Veenus oma teede lõikumispunkti samal momendil, Merkuuri üleminek Veenusest jääb nägemata. Joonis planetaariumiprogrammiga Starcalc.

    26. juunil on Saturni vahe teistega vaid 1.5°, seejärel jääb ta neist Päikese poole, siseplaneedid eemalduvad Päikesest kiiremini. Aga Veenus ja Merkuur liginevad teineteisele veelgi, kõige ligemal on nad 27. juunil kell seitse õhtul, nende vahe on siis vaid 3.9 kaareminutit.

    Teleskoobi (ja ka hea binokliga) peaks olema nende omavaheline liikumine jälgitav, kahjuks on meil siis Päike alles üleval. Pärast päikeseloojangut on heleda Veenuse järgi planeedipaar kergesti leitav, palja silmaga pole Merkuur ilmselt heledast naabrist eristatav. Binokli vaatevälja peaksid nad ära mahtuma küll, teleskoobiga on nii madalale raske vaadata; planeedid on umbes 8 kraadi kõrgusel ja laskuvad kiiresti üha madalamale.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies