Vaatleja
Varia (2/2005): Artikkel
30.03.2005 Sir Martin Rees teel Briti Kuningliku Ühingu presidendiks.
Erik Tago

Inglise kõige tuntum kosmoloog Söör Martin Rees on esitatud nominendiks kõrgeimale Briti teaduse ametipostile - Kuningliku Ühingu presidendiks, mis vastab rahvusliku teaduste akadeemia presidendi ametile. Hääletustulemused selguvad Ühingu nõukogu koosolekul juulis 2005. Rees on aastaid olnud Cambridge'i Astronoomiainstituudi kosmoloogia ja astrofüüsika professor ning juba 1979.aastast Kuningliku Ühingu liige.

Tõravere astronoomidele on Martin Rees samuti aastakümneid tuttav. Koostöö ja kontaktid said alguse juba 1980.-ndatel aastatel kui Jaan Einasto viibis Cambridge'is külalisena. Ka hiljem on Tõravere astronoomid korduvalt ja pikemat aega külastanud seda Euroopa juhtivat kosmoloogiakeskust, mille liider on vaieldamatult olnud Martin Rees.

Sir Martin on kindlasti maailma üks laiema silmaringiga kosmolooge, kes on avaldanud töid ja raamatuid pea kõigis kosmoloogia ja astrofüüsika valdkondades, näiteks galaktikate tekketeooriast, mustadest aukudest, reliktkiirgusest, Suurest Paugust, multiversumist ning paljust muust. Samuti on ta tuntud kui väga viljakas teaduse populariseerija. Oma viimases raamatus "Meie viimne sajand" esineb Rees ka filosoofina ja on pälvinud oma vaadetega teaduse mõjust inimkonna tulevikule viimsepäeva prohveti nime.

62 aastane Rees on autoriteetne isiksus, kes väärib seda kõrget ametikohta, millel on olnud varem sellised teadlased nagu Isaac Newton, Ernest Rutherford ja William Bragg. (BBC News põhjal, 29.03.2005)

Veebilehel http://www.ast.cam.ac.uk/IoA/staff/mjr/cv.html võib näha kui palju ameteid ja loenguid on pidanud ning autasusid saanud on kuninglik astronoom Martin Rees.

Sir Martin Rees

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies