Vaatleja
Universum (2/2005): Artikkel
11.03.2005 Varaküps Universum
Erik Tago

Universum on pakkunud uurijatele uue üllatuse. Seekord on astronoomide kaks rühma tulnud järeldusele ,et Universum on tekkinud mitmekesisena palju varem kui senised vaatlused lubasid oletada, eriti aga erineb sellest, mida galaktikate tekkehüpoteesid ennustasid. Universum tundub olema hoopis teistsugune.

Üks rühm leidis ESA röntgen- satelliit-teleskoobi XMM-Newton ning Euroopa Lõunaobservatooriumi VLT teleskoobi vaatlustest , et Universumi struktuur on tekkinud varem kui arvati. Mitmesugused galaktikasüsteemid nagu näiteks tuhandeid galaktikaid sisaldavad parved, olid olemas juba 9 miljardit aastat tagasi. Universumi vanuseks hinnatakse praegu reliktkiirguse mõõtnud satelliidi WMAP andmetest 13.7 miljardit aastat. Kuna galaktikaparvede kuhjumiseks läheb ka aega , siis nende tekkimine algas hiljemalt paar miljardit aastat peale Suurt Pauku.

Teine meeskond on infrapunases kiirguses vaatleva kosmoseteleskoobi Spitzer piltidelt leidnud, et varases Universumis oli juba olemas suur valik erinevaid galaktikaid, millest mõnda tüüpi meile lähedases Universumi osas ei ole avastatud. Selle grupi teadlased on avastanud väga punaseid galaktikaid 10 kuni 12 miljardi valgusaasta kaugusel.Nendes galaktikates on varakult tekkinud esimesed tähed, kuid hiljem on täheteke peatunud. Varases Universumis on näha nii noori kui vanu ning nii tolmuga kui ka ilma tolmuta galaktikaid. Selline mitmekesisus on üllatav. Piltlikult öeldes on Universum varem küpseks saanud kui seni kosmoloogid arvasid.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies