Vaatleja
Tähistaevas (2/2005): Artikkel
07.03.2005 Märtsitaevas
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus neljal ööl märtsis.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Päike on märtsi alguses Veevalaja tähtkujus, 12. märtsil läheb Kalade tähtkujusse.
Päikesemärkide järgi -- 20. märtsil läheb Kalade märgist Jäära märki.

20. märtsil kell 14.33 algab kevad -- Päike ületab taevaekvaatori ja hakkab üha rohkem paistma Maa põhjapoolkerale. Päike hakkab kulmineeruma aina kõrgemal ning tema tõusu- ja loojangupunktid silmapiiril nihkuvad põhja poole.

Kuu on perigees 8. märtsil, apogees 19. märtsil.

Kuu faasid:

  • viimane veerand 3. märtsil kell 19:36
  • noorkuu 10. märtsil kell 11:10
  • esimene veerand 17. märtsil kell 21.19.
  • täiskuu 25. märtsil kell 22:58

    Merkuur on märtsis Kalade tähtkujus. 12. märtsil on ta 12° Päikesest, maksimaalne idapoolne eemaldumine. Järelikult on ta märtsi alguses, täpsemalt kuu teisel kümnepäevakul õhtutaevas kergesti leitav. Otsida tuleb teda üsna loojunud päikese kohalt, veidi vasakult, umbes kümne kraadi kõrguselt. Kuu alguses on ta heledus -1.4, 12. märtsiks on see juba -0.5. Seejärel hakkab tema heledus kiiresti kahanema ja ta kaob ehavalgusesse. Heledaid tähti planeedi läheduses ei ole, kui leiate loojangutaevas ehavalguses tähekese, on see kindlasti Merkuur. Sel aastal me Merkuuri rohkem õhtutaevas ei näegi, vaadeldav on ta veel augustis ja detsembris, aga siis hommikutaevas.
    11. märtsil on Merkuuri juures ühepäevane Kuu. Teda üles leida on raske, aga võimalik.


    Merkuur 11. märtsil kell 18.30

    Veenus läheb Veevalaja tähtkujust Kaladesse, kuu lõpus käib korraks ka Vaala tähtkujus. Vaadeldav ta sel kuul ei ole, 31. märtsil on ühendudes Päikesega, asub Maalt vaadatuna täpselt Päikese taga.

    Marss on liigub märtsis Amburi tähtkujust Kaljukitse. Ta tõuseb umbes tund aega enne Päikest, ega teda madalast lõunakaarest heledas koiduvalguses ilmselt leida ei õnnestu. Ta on ka üsna tuhm, heledus vaid +1 tähesuurust.

    Jupiter on Neitsi tähtkujus, tõuseb planeet õhtul kella 8 paiku. Kulmineerub kella ühe-kahe ajal öösel umbes 30 kraadi kõrgusel. Jupiter jõuab vastasseisu päikesega 3. aprillil, juba praegu on ta heledus -2.4 ja ketta läbimõõt 43 kaaresekundit. Seega on sel ja järgnevatel kuudel sobiv aeg Jupiteri vaatlemiseks teleskoobiga. Loojub päikesesüsteemi suurim planeet hommikul päikesetõusu ajal.
    26. ja 27. märtsil on Jupiteri juures hele täiskuu.

    Saturn liigub Kaksikute tähtkujus. Heledus on tal -0.1 tähesuurust kuu alguses ja +0.1 kuu lõpus. Planeet kulmineerub kella kaheksa paiku 53 kraadi kõrgusel, seega on ta kogu õhtu hästi vaadeldav. 21. märtsil muudab Saturn oma liikumissuunda: kui seni liikus ta tähtede suhtes lääne poole (päripäeva), siis nüüd hakkab ta liikuma ida poole.
    19. märtsil on Saturni juures poolkuu.

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies