Vaatleja
Tähistaevas (6/2004): Artikkel
02.12.2004 Taevas detsembris
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus 28. novembril ja neljal ööl detsembris.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Päikesesüsteem 15. detsembril


Joonte vahe on 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.

Joonte vahe 5 a.ü.,

Päike läks 29. novembril kell 16.03 Maokandja tähkujusse. Sellesse suurde tähtkujusse, millel pole isegi sodiaagimärki, jääb Päike 17. detsembri kella 13.27-ni.
Päikesemärkide järgi -- 21. detsembril läheb Päike Amburi märgist Kaljukitse märki.

21. detsembril kell 14.42 algab põhjapoolkeral talv -- Päike on taevaekvaatorist kaugeimas lõunapoolses punktis. See on talvine päikeseseisak, vanarahvas ütles, et päike läheb oma pessa.
Kuivõrd täpselt iseloomustab sõna 'seisak' Päikese liikumist nädalatel talvise pööripäeva ümber, näete tabelis 'Päike detsembris'. Vaadake kui vähe muutub päeva pikkus, Päikese loojangu ja tõusu ajad ning asimuudid. Ja kui madalal Päike kulmineerub.
Aga pole midagi -- aasta viimane päev on pööripäevast juba 7 minutit pikem!

Kuu on perigees 12. detsembril, apogees 27. detsembril.

Kuu faasid:

  • viimane veerand 5. detsembril kell 2:53
  • noorkuu 12. detsembril kell 3:29
  • esimene veerand 18. detsembril kell 18.40.
  • täiskuu 26. detsembril kell 17:06

    Merkuur on detsembris Maokandja tähtkujus. 29. detsembril jõuab Merkuur 22 kraadi kaugusele Päikesest. Seekord lääne poole, see tähendab, et planeet on näha hommikutaevas, tõuseb kaks tundi enne Päikest. Tavateadvuses on inimestel info, et päike, kuu ja planeedid tõusevad kõik idast, aga talvel ei saa seda kuidagi nii öelda. Praegu tõusevad nad kagust (Marss) või hoopis lõunakaarest(Päike). Nii on ka Merkuur näha detsembri viimasel nädalal koidu ajal madalal lõunataevas. Seekordse suure eemaldumise ajal aitab Merkuuri üles leida Veenus, planeedid on 29. detsembril teineteisest vaid 1.2 kraadi kaugusel.
    Merkuuri heledus maksimaalse elongatsioon ajal on -0.3 tähesuurust, faas 66%, nurkläbimõõt 6.5 kaaresekundit.

    Lõunataevas 29. detsembril

    Veenus Veenus on detsembri esimestel nädalatel Kaalude tähtkujus, läheb siis läbi Skorpioni tähtkuju kuu lõpuks Maokandja tähtkujusse. Päikesetõusul särab ta (heledus -4.0 tähesuurust) madalal lõunakaares. Veenus tõuseb detsembri alguses kolm, kuu lõpus kaks tundi enne päikesetõusu. Aga nii nagu Päike, liigub ka Veenus talvel väga madalal. Päikesetõusu ajaks jõuab ta kuu alguses umbes 15 kraadi kõrgusele, kuu lõpus vaid 8 kraadini.
    5. detsembril möödub Veenus Marsist (põhja poolt, st kõrgemalt), 29. detsembril Merkuurist (lõuna poolt st madalamalt).

    10. detsembril on Veenusest madalamal väga kitsas vanakuu sirp, faas vaid 5%.

    Marss on Kaalude tähtkujus, tõuseb umbes kolm tundi enne Päikest ja on leitav madalal lõunakaares. Nurkläbimõõt on planeedil 4 kaaresekundit, heledus +1.6, seega on ta teistest hommikustest planeetidest kõige nõrgem. Detsembri esimesel poolel liigub Marsi lähedal Veenus (kõige lähemal 5. detsembril).
    10. detsembril on Marsi lähedal väga kitsas vanakuu sirp.

    Jupiter on detsembris Neitsi tähtkujus, tõuseb hommikupoole ööd ja on päikestõsu ajal kõrgel lõunakaares. Heledus on tal -2.0, nurkläbimõõt 35 kaaresekundit. Õhtuseks planeediks Jupiter veel niipea ei saa.

    Saturn liigub Kaksikute tähtkujus ja on ainus õhtul palja silmaga vaadeldav planeet. Kaksikutes on ju juunis-juulis Päike, seepärast tõuseb Saturn praegu kirdest nagu suvine Päikegi ja kulmineerub pärast südaööd umbes 52 kraadi kõrgusel. Heledus on tal +0.2 tähesuurust, nurkläbimõõt 20 kaaresekundit.
    27. - 28. detsembril on Saturni juures väga hele Kuu.

    7. kuni 17. detsember on aktiivne geminiidide meteoorivool, maksimumi öö on 13/14 detsember, tunniarv võib olla üle saja, st võib näha paarkümmend meteoori tunnis. Geminiidide radiant on Kaksikute tähtkujus, meteoorid on aeglased (35 km/s) ja küllalt heledad.
    Kaksikud tõusevad meil vara ja liiguvad kõrgel, parim vaatlusaeg on siiski tunnid alates südaööst. Vaatlustingimusi soosib 12. detsembri noorkuu, aga detsembris on ööd reeglina pilvised ja külmad.

    Selgeid öid meile!

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies