Vaatleja
Tähistaevas (6/2004): Artikkel
06.11.2004 Leoniidid jälle tulekul
Jaak Jaaniste

1999 - 2001.a. leoniidide-buum on minevik. Kui lähtuda varasemate aastate teadmistest, peaks vool komeedi periheeli-läbimisele järgneva 5 aasta jooksul "vaibuma fooni tasemele", st umbes kümnele meteoorile tunnis. Kuni aastani 2032, siis tuleb Tempel-Tuttle uuesti.

Aga teadmisi on vahepeal juurde tulnud. David Asheri ja Rob McNaughti "pilvede jälgimise meetod" (vt. lugu) on leidnud hulgaliselt järgijaid, kes nüüd üksteise võidu ennustusi teevad. Üks aktiivsemaid, prantslane Jeremiah Vaubaillon on oma viimaste avaldustega oluliselt tõstnud meteoorivaatlejate lootusi.

Vaubailloni esialgne ennustus - kuni 65 meteoori tunnis kell 21.49 UT 19. novembril 2004 - on üsnagi julge pakkumine eelpool mainituga võrreldes. Ajakirjanduse-sensatsiooni on aga üles kütnud hoopis hilisem ennustus: võimalik aktiivsuse kasv kuni tunniarvuni 50 kuni 100 juba 8. novembril, kell 23.30 UT. (vt. ka http://portail.imcce.fr/en/ephemerides/phenomenes/meteor/leonids/Leonid_forecast_2004.php).

Mida asjast arvata? Ennustused põhinevad komeedist Päikese lähedal eraldunud tolmupilve (komeedi nn. "tolmsaba") liikumise arvutamisel. Tänapäeva arvutid ja programmid on piisavalt võimsad, et võtta tolmupilve trajektoori arvutamisel arvesse kõigi suurte planeetide ja ka suuremate asteroidide mõju. Ainus, mida ei saa täpselt rehkendada, on tolmupilve komeedist eemaldumise kiirus. Siin tuleb teha oletusi ja neid kontrollida. Et leoniidide tähesadusid on jälgitud mitmesaja aasta vältel, on just selle saju emakomeedi käitumist kirjeldavad parameetrid kõige paremini "paika timmitud".

Pilved, mis Vaubailloni arvutuste järgi peaksid meid novembrikuus rõõmustama, on pärit aastatest 1001 (8.nov. pilv) ja 1733 (19.nov. pilv). Kumb neist parem peaks olema, ei oska öelda. Et kõik pilved ajapikku hajuvad, peaks esimene neist olema hõredam ja suurem - seega on tõenäosus, et Maa pilvega kohtub, samuti suurem. Pilv ise on seevastu hõredam ja meteoore vastavalt vähem. Noorem pilv on tihe ja väike, mis ennustaks tihedamat sadu - kui vaid Maa sellele pihta saab. Paraku näitavad rehkendused (vt. esimest graafikut refereeritud saidil), et Maa üksnes riivab pilve serva...

Mida soovitada? Kui ilm vähegi lubab, katsuge vaadelda. Hea oleks linnast välja sõita. Tingimused vaatlusteks on meie jaoks ülimalt soodsad, kuna on praktiliselt kesköö ja kuud taevas ei ole. Kahjuks leiab kohtumine aset liiga vara: voolu radiant Lõvi peas tõuseb kella 22 paiku ning on maksimumi hetkeks veel pisut madalal (22 kraadi 8./9.nov. öösel kl 1.30 ning ainult 15 kraadi 19.nov. kl. 23.50 kohalikus talveajas).

Ja veel: meteooripilved pilvedeks, kuid ärge unustage, et voolu keskmistatud maksimumi aeg on ööl vastu 17. novembrit.

Aga seda, kuidas vaadelda, lugege meie meteoorilehelt. Meeldetuletuseks on abi ka 1999.a leoniidide vaatlustest.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies