Vaatleja
Tähistaevas (1/2000): Artikkel
21.01.2000 Muljeid kuuvarjutusest
Helle Jaaniste

Fotod: Taavi Tuvikene (pildistatud zoom-objektiiviga 24-85mm/f3.5-4.5, kasutatud fookuskaugus 85 mm, film Fuji NPH 400)


Täielikult varjutatud Kuu Tartus Supilinna kohal. On 21. jaanuar, kell on 6.59.

Raadio hakkab laulma, kell peab kohe saama viis. Nagunii on pilves... Ooohh, selge! Hea, et riided sai õhtul valmis otsitud. Hm, täisvarju ei tohiks veel peal olla, aga juba on Kuu idapoolne serv tuhmim. Binokkel on hea asi, I kontakt on määratav. Vari tundub liikuvat nii kiiresti. Jaa, maakera on tõesti ümmargune, ja kui suur on tema vari! Sellest annab aimu varjujoone kumerus. Kohati tundub, nagu oleks vari sakiline, aga seda põhjustavad siiski Kuu mered, mitte Maa mäed.

Vahepeal on aega nautida ka tähistaevast. Kaksikud on muidugi kogu aeg silma all, teisel pool Kuud laiutab Lõvi. Juba lasteaialapsedki teavad, et nende vahel on Vähk. Silmatorkamatu tähtkuju, aga binokliga leiab sealt ilusa Preseepe hajusparve. Selles olevat rohkem kui sada heledat noort tähte. Kui varjutatud Kuu oleks seda täheparve katmas...


7.15. Kuu on viimaseid minuteid tervenisti täisvarjus.

Vari on katnud kogu Kuu, aga ketta alumine serv jääb heledamaks -- Kuu läbib Maa varju allpool selle keskjoont. No helepunane varjutatud Kuu küll pole, ikka üsna tume, vasekarva. Helendus ketta allservas liigub vaikselt vasakule, muutub üha intensiivsemaks ja korraga saab tükike Kuud tagasi oma helekollase värvi. Vari taandub, aga Kuu vajub üha madalamale.

Hoolimata Kuu tormamisest ida poole, eemale Maa varjust, liigub ta meie jaoks koos tähtedega kiiresti lääne suunas. Taevas on nende tundidega muutunud hoopis heledaks, varsti tõuseb Päike, Kuu aeg on tänaseks ümber. Lõppes üks looduse õppetund.


Kell 7.22 lõppes täielik kuuvarjutus. Kuus minutit hiljem on juba tükike Kuust päikesekiirte käes.

7.32. Kuu muutub aina heledamaks, täisvari taandub.

7.56. Kuu on juba õige madalal, täisvarju serv on Kuu pinnal hästi näha.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies