Vaatleja
Tähistaevas (6/2004): Artikkel
02.11.2004 Jupiter kohtub Veenusega
Jaak Jaaniste

Kuuvarjutuse-vaatlejad panid vast tähele, et samal ajal kui punakaspruun Kuu ilutses läänekaares, särasid vastassuunas kaks väga heledat tähte. Need on Veenus ja Jupiter, meie taeva kõige heledamad objektid Päikese ja Kuu järel.

Veenuse ja Jupiteri kohtumised (astronoomias nimetatakse neid ühendusteks) pole just haruldased sündmused. Veenus teeb Maa taevas ringi kahe aastaga ja selle aja sees peaks ta "külas käima" kõigil planeetidel - kui need vaid paigal seisaksid.

2. novembri hommik
Kaks aastat tagasi kirjutasime Jupiteri ja Saturni ühendustest. Neid oli siis kolm tükki jutti, millele järgneb 16-aastane paus. Ka Veenuse ühendused teiste planeetidega toimuvad mitmekaupa, nii, nagu selle määrab nende silmusekujuline liikumine. Veenus ja Jupiter saavad järgmist korda kokku veidi vähem kui aasta pärast, 1. septembril 2005. Kahjuks jääb see kohtumine meil nägemata, kuna toimub õhtutaevas. Et planeedid on siis väga madalal (päikese loojumise ajal vaid 5 kraadi silmapiirist), on pea võimatu neid ehataevast üles leida.

Seniks aga nautige kaksik-Koidutähte. Teineteise kõrvale jäävad nad veel terveks nädalaks, kõige lähemal (umbes 1 kraad) on planeedid 5. novembri hommikul. 9. ja 10. novembril on nende juures ka Kuu.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies