Vaatleja
Varia (4/2004): Artikkel
23.07.2004 Geoloogia Instituudi ja Ridamuse Kaali ekspeditsioon
Jürgen Jänes, Mihkel Kama

Juulikuu algul (6. - 11.07.2004) toimus Geoloogia Instituudi meteoriitikaspetsialist Ülo Kestlase juhtimisel ekspeditsioon Kaali 7. kraatri uurimiseks. Vabatahtlike abijõududena olid kaasas Ridamuse liikmetest astronoomiahuvilised Jürgen Jänes, Mihkel Kama ja Edvard Ljulko. Põhiliselt uuriti 7. kraatri kaguseina, millest leiti hulgaliselt raudnaelu, plekitükke ja hobusekonte - kraater oli nimelt kunagi kasutusel kõrvalasuva mõisa prügiauguna. Lisaks eelpoolnimetatutele õnnestus kaevatud pinnasest metalliotsija ja terava silmaga välja sõeluda ka umbkaudu sadakond meteoriidikildu. Töö saadud materjalide ja andmetega alles kestab, ekspeditsiooni käigust aga annab ülevaate alljärgnev.

Nii nägi 7. kraater välja 6. juuli õhtul, kui ekspeditsioon lõpuks Saaremaale jõudis. Et kaotatud aega kiirelt tagasi teha, otsustati kraatri puhastamisega alustada juba samal õhtul. Pärast mõnetunnist rohimist oli progress silmnähtav. Paremal pildil ulatab kühvliga ekspeditsioonile abistava käe kohalik astronoomiahuviline Veiko Kask.


Ekspeditsiooni juht 7. juuli hommikul lahinguplaani pidamas.


Päeva esimene pool kulus eelmistest 7. kraatri kaevamistest möödunud aja jooksul süvendisse vajunud pinnase ja prahi eemaldamisele, ülaltoodud fotol võib näha loodava kaevendi pealisosa puhastamist huumusest.

Töö uues kaevandis  ja selle ümber käib täie hooga: all valmistavad Ülo Kestlane ja Mihkel Kama ette pinnast, mida üleval otsivad Vene sõjaväe miiniotsijaga läbi Edvard Ljulko (pildil aparaadiga) ja Jürgen Jänes.



Fotoseeria tööst miiniotsijaga: Mihkel Kama (pildil aparaadiga) ja Edvard Ljulko pinnast läbi otsimas. Kui signaal on käes, aitab oletatava killu täpset asukohta määrata pinnase pihkhaaval läbisõelumine. Nii mõnegi meteoriiditüki kallal on rooste- ja ajahammas aastatuhandete jooksul oma töö teinud ning metallilise raua sisaldus neis on sellevõrra kahanenud, et isegi tundliku aparaadiga jälje üles võtmine osutub raskeks.

  
Noorte teadusorkestrantide kogenud dirigent oma töö küpseva vilja üle mõtisklemas.


 
9. juuli hommikuks oldi tööplaani täitmisele lähedal - kaevandi põhi lähenes kraatri aluspõhja kihile. Metalliotsija pinin kõrvus, jätkati paljandunud kivirusust meteoriidikildude otsimist.

Edvard Ljulko ja ülejäänud ekspeditsiooni liikmed ei hoolinud ka hilistest õhtutundidest - saviste ja mullastena töötati edasi isegi pimeduse saabudes.

 
Ekspeditsiooni eelviimane päev. Vasakul: jõudehetke nautimas, paremal: viimaseid pingutusi kraatri põhja jõudmiseks sooritamas. Triibulises särgis on salgaga viimaseks jõupingutuseks liitunud noor geoloogiahuviline Mario Maripuu.

 
Väljakaevatud kraatriosa ilma "autoriteta" (vasakul) ning koos "autoritega" (paremal). Paremal pildil
vasakult paremale: Jürgen Jänes, Ülo Kestlane, Mihkel Kama, Edvard Ljulko.



Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies