Vaatleja
Tähistaevas (4/2000): Artikkel
18.08.2000 Augustiööd
Helle Jaaniste

Ööd on tasapisi muutunud pimedaks, on jälle aeg vaadata tähistaevasse. Palju meie ilmaolud seda küll ei võimalda, aga vahel siiski.

Õhtul on esimese tähena läänetaevas leitav Arktuurus, Karjuse peatäht. Madalal põhjataevas süttib Kapella (Jõulutäht), Veomehe alpha. Lõunataevas säravad Deeneb (Luik), Veega (Lüüra) ja Altair (Kotkas), kokku nimetame neid Suvekolmnurgaks.
Pimeduse edenedes tuleb tähti üha juurde ning kui vaatluskohas pole segavat maapealset valgust, siis võib otsida taevast täheatlastest meelde jäänud tähtkujude jooniseid.
Südaööl on võimalus lõunataevas näha Kaljukitse ja Veevalaja tähtkujusid. Kuna nad on üsna madalal (Kaljukits), siis nende leidmine ilma tähekaardita on küllalt raske. Linnutee, mis läheb sügisöödel üle seniidi, ei saa küll kellelgi kogemata nägemata jääda.
Vaatlustel tuleb alati arvestada Kuuga, õhtuseid vaatlusi segab noor kuu, südaöiseid täiskuu ning hommikusi vana kuu.

Planeetidest on augustiöil näha Jupiter ja Saturn. Nii nagu nad kevadel meie vaateväljast paarina kadusid, nii nad kahekesi koos ka tagasi tulid - väga hele Jupiter (-2.3) ja temast veidi (8-9 kraadi) paremal Saturn (+0.2). Tõusevad nad õhtul kella kümne paiku, parim vaatlusaeg on pärast südaööd. Saturn ja Jupiter asuvad Sõnni tähtkujus ning moodustavad praegu koos sõnni silma Aldebarani (+0.9) ning Sõelaga väga ilusa pildi. Kui nad asuvad alles madalal silmapiiri kohal, siis valguse värelemine ja fantaasia kokku võivad luua lugusid ufodest.

Planeedid Sõnni tähtkujus,
Andres Kuperjanovi foto
11. augusti öösel kell 3 Tõraveres,
astronoomiahuviliste V üle-Eesti kokkutulekul

Kes sellist kena pilti teha tahab, peab jälgima Kuu tõusmisi-loojumisi ning faasi. Kuu on planeetide juures 22./23. augusti öösel, sellest huvitavast seisust hea foto saamiseks on kuu vist liiga hele (poolkuu). Küll saavad huvilised seda pilti üles joonistada.

Praegu ongi astronoomiahuvilistel õige aeg alustada planeedivaatlusi. Kui Jupiter, Saturn, Aldebaran ning veel mõni Sõnni täht kord nädalas üles joonistada, saab päris ilusa pildi planeetide liikumisest. Muidugi on huvitavam joonistada-jälgida kiiremini liikuvate planeetide teed, aga Veenus ja Merkuur on alati Päikesele nii lähedal, et taustaks pole tähti võtta. Marss on vaadeldav septembri teisest poolest hommikutaevas, siis tuleb ette võtta tema liikumistee jäädvustamine.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies