Vaatleja
Päikesesüsteem (2/2004): Artikkel
16.03.2004 Leiti Päikesesüsteemi kaugeim objekt
Tõnu Tuvikene

Esmaspäeval, 15. märtsil peetud pressikonverentsil tehti teatavaks andmed Päikesesüsteemi kõige kaugema objekti kohta, mille USA teadlased Mike Brown (Caltech), Chad Trujillo (Gemini Observatory) ja David Rabinowitz (Yale) avastasid eelmise aasta 14. novembril.

Eskimode ookeani-jumaluse Sedna järgi oma (esialgu veel mitteametliku) nime saanud taevakeha liigub ümber Päikese hästi piklikku orbiiti mööda, mis viib ta 10500-aastase tiirlemisperioodi jooksul Päikesest 900 korda kaugemale kui on Maa. Seevastu Pluuto keskmine kaugus Päikesest on "vaid" 40 korda Maa omast suurem. Kuna objekt parasjagu ligineb punktile, kus ta on Päikesele kõige lähemal (periheelile), siis lahutab teda praegu meist vaid kümnendik sellest vahemaast. Vahemaa väheneb veel 72 aastat.

Sedna on punakat värvi, jäädes selles osas alla vaid Marsile. Tema läbimõõt pole veel kuigi täpselt teada, ilmselt jääb see umbes 1700 km kanti, olles seega väiksem ka kõige pisemast planeedist Pluutost (2300 km). Sellegipoolest on ta suurim taevakeha, mis pärast Pluuto avastamist 1930. aastal Päikesesüsteemist leitud on.

Kindlasti pole teda õige nimetada 10. planeediks, sest isegi temast suurem üheksas planeet Pluuto kannab seda määratlust ainult tänu sellele, et teda peeti avastamise ajal tublisti suuremaks. Pluutot siiski planeedi tiitlist ilmajäämine ei ähvarda, sest see on talle ajalooliselt tugevalt kinnistunud.

Erinevalt Pluutost ja mitmest teisest viimasel ajal avastatud väikekehast (näiteks 2004 DW ja Quaoar) ei kuulu Sedna mitte Kuiperi vöösse, vaid on ilmselt esimene teadaolev objekt sisemisest Oorti pilvest. Oorti pilvest arvatakse pärinevat komeedid.

Lisateavet ja pilte saate vaadata ingliskeelsetelt lehekülgedelt:

  • http://science.nasa.gov/headlines/y2004/16mar_sedna.htm?list65300
  • http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/sedna/

  • Avaleht | Arhiiv
    © Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

    W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies