Vaatleja
Kosmonautika (2/2004): Artikkel
08.03.2004 Ka Spirit leidis vee jälgi
Tõnu Tuvikene

Mõned päevad pärast analoogilist teadet Opportunity kohta teatati vee jälgede leidmisest ka Spiriti maandumiskohas.

Nimelt avastati seal umbes 60 cm kõrguse ja hüüdnime Humphrey kandva kivi pragudest valget ainet, mis meenutab veest väljakristalliseeruvaid mineraale. Kivi ise on vulkaanilist päritolu. Dr Ray Arvidson St Louisis asuvast Washingtoni ülikoolist ütles, et kui selline kivi oleks leitud Maalt, siis oleks kindel, et temast on läbi voolanud lahustunud mineraale sisaldanud vesi.

Sellele hüpoteesile tugevama kinnituse leidmiseks kavatsetakse uurida veel mõnda sarnast kivi. Igal juhul on kunagise vee hulk Spiriti maandumiskohas Gusevi kraatris olnud palju väiksem kui Opportunity uurimisalal Meridiani platool.

5. märtsiks oli Spirit läbi sõitnud 195 meetrit, tema reisisihiks on hüüdnime Bonneville kandev kraater.

Nii Spirit kui ka Opportunity on hea seisus, olles kahe peale kokku Marsil olnud juba üle 100 Marsi päeva. Marsi päeva nimetatakse sol-iks, tema pikkus on umbes 24 tundi 40 minutit.

Selle pildi on teinud Spirit oma mikroskoopi kasutades kivist hüüdnimega Humphrey pärast sinna süvendi puurimist. Osa värviliste rõngastega tähistatud detailidest on looduslikud (kollane ja punane rõngas), osa tekitatud uurimistöö käigus (roheline ja sinine rõngas). Kivil hüüdnimega Humphrey on näha Spiriti poolt puhastatud alad. Sama kivi pärast seda, kui Spirit sinna süvendi puuris.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies