Vaatleja
Tähistaevas (2/2004): Artikkel
05.03.2004 Taevas märtsikuus
Helle Jaaniste

Kuu ja planeetide nähtavus viiel ööl märtsis.
Must on öö, hall üleminek videvik.
Pildid on klikitavad, tehtud XEphemi abil.
Päikesesüsteem 15. märtsil
Joonte vahe on 0.5 a.ü., klikitud pildil 1.0 a.ü.
Joonte vahe 5 a.ü.,

Päike on märtsi alguses Veevalaja tähtkujus, 12. märtsil läheb Kalade tähtkujusse. Päikesemärkide järgi -- 20. märtsil läheb Kalade märgist Jäära märki.

20. märtsil kell 8.49 algab kevad -- Päike ületab taevaekvaatori. Päevad muutvad öödest pikemaks ning päike paistab üha kõrgemalt.

Kuu on perigees 12. märtsil, apogees 27. märtsil.

Kuu faasid:

  • täiskuu 7. märtsil kell 1:14
  • viimane veerand 13. märtsil kell 23:01
  • noorkuu 21. märtsil kell 0:41
  • esimene veerand 29. märtsil kell 1.49.

Merkuur läheb 9. märtsil Veevalaja tähtkujust Kalade tähtkujusse. Kuu teisel poolel on võimalus Merkuuri ehataevas näha.
Maksimaalses eemaldumuses (19°) Päikesest on ta 29. märtsil. Siis loojub Merkuur kaks tundi pärast päikeseloojangut, otsida tuleb teda muidugi loojangutaevast, läänekaarest. Planeedi heledus on siis 0 tähesuurust (kuu alguses -1,5), umbes 10 kraadi kõrgusel on ta kell kaheksa. Taevas on siis veel üsna hele, astronoomiline öö saabub kuu lõpus alles pärast kella kümmet.
22. märtsil on Merkuurist umbes 5 kraadi vasakul väga kitsas kuusirp, vanusega vähem kui kaks päeva ja faas vaid 0.03%. Paras proovikivi - kas leiate nad heledast ehataevast üles.

Veenus läheb märtsi alguses Kalade tähtkujust Jäära, 30 märtsil jõuab juba Sõnni tähtkujusse. Kuu viimasel päeval on ta vaid paari kraadi kaugusel Sõelast.
Ta on väga hele (-4.2), päikeseloojangul särab ta briljandina juba kõrgel edelataevas. Päikesest maksimaalselt eemaldunud on Veenus 29. märtsil, samal õhtul kui Merkuur. Aga Veenuse elongatsioon on siis 46 kraadi, ta loojub neli tundi pärast Päikest. Veenuse ketta läbimõõt on kuu lõpus 23 kaaresekundit, faas 50%, st näeme teleskoobis poolveenust.
24. märtsil on Veenuses juures noorkuu.

Marss läheb märtsis Jäära tähtkujust Sõnni tähtkujusse. Planeet (heledus +1.3) paistab meile punase tähekesena, kümmekond kraadi Veenusest vasakul.
20. märtsil jõuab Marss Sõela juurde, möödub sellest täheparvest mõned kraadid madalamalt.
25. märtsil on Marsi juures Kuu.

Saturn liigub märtsis Kaksikute tähtkujus. 7. märtsil lõpetab ta tähtede suhtes vastupidise (läänesuunalise) liikumise. 26. märtsil jõuab Päikesega kvadratuuri, st nende taevakehade vaheline nurk on 90 kraadi.
Heledus on tal -0.1 tähesuurust kuu alguses ja +0.1 kuu lõpus. Planeet on päikese loojudes juba teleskoobivaatlusteks piisavalt kõrgel. On jätkuvalt väga soodne aeg Saturni vaatlemiseks.
1. märtsil on Saturni juures väga hele Kuu, uuesti jõuab Kuu Saturni juurde 28.märtsil.

Jupiter asub Lõvi tähtkujus. Planeet on vastasseisus Päikesega 4. märtsil, järelikult on praegu parim aeg tema vaatlemiseks teleskoobiga, planeediketta läbimõõt on 44.5 kaaresekundit. Tema heledus on -2.5 tähesuurust, vaadeldav on ta kogu öö.
6. märtsil on Jupiteri juures täiskuu.

Jupiteri kaaslaste liikumine märtsis
Kaaslased (alates Jupiterile lähemast):
Io, Europa, Canymedes, Callisto.
Vasakul lääs, paremal ida
Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies