Vaatleja
Kosmonautika (2/2004): Artikkel
03.03.2004 Spirit ja Opportunity Marsil (3)
Tõnu Tuvikene

Spirit ja Opportunity tegelevad viimasel ajal põhiliselt pinnasesse süvendite kaevamise ja ettejäävatesse huvitavamatesse kividesse aukude puurimisega ning seejärel nende uurimisega mikroskoobi ja spektromeetritega. Kividesse aukude puurimiseks on robotkäpa küljes vastav seade, pinnasesse kaabivad nad süvendeid aga esirattaga. Maapeal on Marsi-uurijad kibedasti ametis saadud andmete analüüsimisega, kuid tulemustest on veel vara rääkida.

Vee tegevusest jälgede leidmise osas paistab lootusrikkam olevat Opportunity maandumiskohaks olev väike kraater. Selles kraatris on Opportunityl veel nii palju uurida, et tema väljasõitmist sellest pole veel kavas. See-eest liigub Spirit hoogsalt tema maandumiskohast 240 m kaugusele jääva Bonnevilleks nimetatud kraatri suunas, läbides parematel päevadel kuni 30 meetrit. Praegu jääb Spiritil veel minna vähem kui 100 meetrit. Muidugi ei sõida ta iga päev, sest ettejäävad kivid ja pinnaselohud vajavad ju lähemat uurimist.

Tunda hakkab andma sügise lähenemine maandumispaikades - päikesepatareid ei anna enam nii palju elektrienergiat kui varem. Seepärast tuleb piirata tööaega ja teha akude laadimiseks päevaseid "uinakuid". Halvemas seisus on Opportunity, kuna tema robotkäpa ühe liigendi elektrilist soojendajat ei õnnestu kuidagi välja lülitada ning selle töötamisel kulub asjatult energiat.

Valik pilte NASA/JPL:

Spirit  Opportunity 
Spirit on teinud esimest korda ajaloos süvendi mõnda Marsi kivisse. Adirondackiks nimetatud kivisse tehtud augu läbimõõt on 45,5 mm ja sügavus 2,65 mm.

Opportunity tegi tagasipöörde ja valmistub nüüd kraapima oma esirattaga süvendit Marsi pinnasesse.

Spiriti jälg Marsi pinnal

Sellel Opportunity tehtud fotol kivist hüüdnimega "El Capitan" on selgelt näha kihiline struktuur.

Spirit uurimas süvendit, mille ta uuristas eelmisel päeval oma esimese vasaku rattaga.

Hüüdnime "El Capitan" kandev kivimite ala Opportunity maandumiskohas.

Spirit vaatab 53. Marsil veedetud päeval tagasi läbikäidud teele. Reisisihini, hüüdnime "Bonneville" kandva kraatrini, jääb veel 98 meetrit.

Sellel pildil on esiplaanil näha Opportunity tühi laskumisalus ja rattajäljed. Eemalt paistab kraatri siseserv kividega, mille uurimisele ta järgnevalt asus.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies