Vaatleja
Kosmonautika (1/2004): Artikkel
06.02.2004 Opportunity ja Spirit Marsil (2)
Tõnu Tuvikene

Valik pilte NASA/JPL
Pilt Opportunitylt. 3X3 sentimeerit Marsi pinnast, all vasakul oleva ümmarguse kivikese läbimõõt on 3 mm.
Opportunity vaatas mikroskoobiga Marsi pinda kraatris, kuhu ta oli laskunud ning nägi seal mõnemillimeetrilise läbimõõduga sfäärilisi kivikesi. Need võivad olla tekkinud nii vee all, meteoriidi kukkumisel kui ka vulkaanipurskel. Seejärel hakkas Opportunity liikuma kraatri serva suunas, kus lebavad erilist huvi pakkuvad lapikud kivid. Esialgu sõitis ta 3,5 meetrit ning pärast öist seisakut (öösel on ju külm ja pime ning päikesepatareid ei tee elektrit) on kavas minna veel poolteist meetrit, siis peaks käpp juba lähimate lapikute kivideni ulatuma.

Esialgu kavas olnud esirattaga väikese süvendi kaevamine lükati edasi, kuni Spirit jõuab kraatri serva äärde, kus pinnases on suurem hematiidi kontsentratsioon. Hematiit moodustub sageli (kuigi paraku mitte alati) vee osalusel. Vee jälgede otsimine on aga teadagi nii Opportunity kui Spiriti põhiülesanne.

Opportunityst kolm nädalat kauem Marsil olnud Spiriti kordategemine võttis rohkem aega kui veel hiljuti loodeti. Teda aeg-ajalt ikka veel tabavatest tõrgetest vabanemiseks otsustati tema arvuti flash-püsimälu uuesti formattida. See operatsioon on analoogiline personaalarvuti kõvaketta formattimisele, mille käigus samuti seal olev info kustub. Kuna nii riskantset asja ei või uisa-päisa teha, siis katsetati seda laboris oleva teisiku peal tervelt neli päeva.

Nüüdseks on formattimine edukalt lõpetatud ja Spirit jätkab poolelijäänud tööd - Adirondackiks nimetatud kivi uurimist, puhastades analüüsitavat kohta enne käpa küljes oleva lihvimisseadmega. Adirondack uuritud, peaks Spirit alustama liikumist temast umbes 250 meetri kaugusel asuva kraatri suunas.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies