Vaatleja
Kosmonautika (1/2004): Artikkel
01.02.2004 Opportunity ja Spirit Marsil (1)
Tõnu Tuvikene

Valik pilte NASA/JPL
Opportunity maandumisalus. Kulgur pildistab seda umbes 1 meetri kauguselt.
Opportunityt ei ümbritse sugugi ainult liiv.
Esimene pilt (28.01.04) Spiritilt pärast nädalast tööseisakut. Kulguri käpake on valmis uurima kivi Adirondack.
Kaks päeva varem kui esialgu planeeritud, sõitis Opportunity 31. jaanuaril kell üks päeval meie aja järgi maha oma maandumisaluselt ja seisab kõigi kuue rattaga Marsi pinnal. Kohe edastas ta ka pildi temast umbes meetri kaugusel asuvast tühjast maandumisalusest.

Erinevalt Spiritist ei seganud Opportunityt maandumisel põrke pehmendamiseks kasutatud õhupallide kestad - need õnnestus tema liikumisteelt edukalt kõrvale tõmmata. Seetõttu polnud vaja teha ka aeganõudvat ja riskantset sõiduki pööramist oma maandumisaluse peal.

Järgnevad paar päeva jääb Opportunity oma praegusesse asukohta, uurides käpa küljes oleva mikroskoobi ja spekromeetritega pinnast. Siis võtab ta ette sõidu temast ligi kaheksa meetri kaugusel paiknevate kihilise ehitusega kivimite juurde, mis võivad olla tekkinud nii vee kui ka vulkaanilise tegevuse kaasabil. Ehk aitavad Opportunity uuringud neist kahest võimalusest ühe välja valida.

Opportunity on maandunud umbes 22-meetrise läbimõõdu ja 3-meetrise sügavusega kraatri keskele.


Värviline panoraampilt Opportunitylt   NASA/JPL

Vahepeal on tugevalt paranenud Spiriti seisund. Ta saatis Maale juba esimesed värvipildid pärast vahepealseid sideprobleeme. Nüüdseks on selgunud, et probleemid olid seotud tarkvaraga, mis ei saanud hakkama liiga täis saanud ümberprogrammeeritava püsimäluga (seda kasutatakse samal eesmärgil nagu personaalarvutil kõvaketast). Nüüd püütakse sinna salvestatud faile Maale saata ja siis need mälust kustutada. Seejärel võib Spirit jätkata oma poolelijäänud tööd kivimite uurimisel.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies