Vaatleja
Kosmonautika (1/2004): Artikkel
25.01.2004 Opportunity on maandunud!
Tõnu Tuvikene

Esimene värvipilt Opportunitylt
Panoraampilt Opportunitylt
Maastik Opportunity ümber erineb sootuks sellest, mis ümbritseb Spiritit
NASA/JPL
Täna (25. jaanuaril) kell 7:05 eesti aja järgi jõudis edukalt Marsile juba teine NASA automaatjaam sel kuul. Opportunity-nimelise automaatjaama maandumiskoht asub Spiriti omaga võrreldes teisel pool planeeti tasasel platool Meridiani Planum. Spiriti täpne kaksik Opportunity kasutas maandumisel samasugust pallina hüppamise meetodit, kuid sellest erinevalt ei jäänud ta pidama mitte oma põhjale, vaid ühele küljele. Sellise võimalusega on arvestatud ja kapsli avamisel lükati ta mootoritega õigesse asendisse. Maandumise pehmendamiseks kasutatud õhupallide kokkutõmbamine õnnestus Spiritist paremini ja erinevalt viimasest ei jää neist ükski mahasõidu-teele ette. Esialgu arvati, et Opportunity veeres pärast maandumist veel kaua mööda Marsi pinda edasi, kuid hiljem selgus, et see vaid paistis nii.

Esimestel maandumispaigast saadetud piltidel nähtav peaaegu kivideta tasandik ei sarnane ühegi varasema maandumiskohaga. Meridiani Planum valiti maandumiskohaks sellepärast, et varasemate orbiidilt tehtud uurimuste põhjal peaks seal olema halli hematiiti, mis tavaliselt esineb kohtades, kus kunagi on olnud vett.

See oli NASAl viies edukas Marsile maandumine kuuest katsest, ebaõnnestunud on vaid Mars Polar Landeri maandamine 1999 aastal. Varem on edukalt maandunud kaks Vikingit (1976), Pathfinder (1997) ja Spirit (2004).

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies