Vaatleja
Kosmonautika (1/2004): Artikkel
12.01.2004 Spirit tõusis täiskõrgusele
Tõnu Tuvikene

Nädalavahetusel jätkati Spiriti ettevalmistamist Marsi pinnale sõitmiseks. Vabastati ja lukustati tööasendisse tema rattad, mis olid lennul Marsile ruumi kokkuhoiuks surutud vastu maanduri korpust. Selle tulemusena omandas Spirit oma täiskõrguse, mille puhul jäävad kaamerad umbes pooleteise meetri kõrgusel pinnast. Kuna praegu seisab Spirit endiselt 40 cm kõrgusel maandumisplatvormil, siis on tema kogukõrgus vastavalt veelgi suurem. Lisaks ratastele vabastati ja pandi sõiduasendisse Spiriti robotkäpp, millel on seadmed kivimite uurimiseks.

Otsejoones mahasõitu segab maandumise pehmendamiseks kasutatud õhupalli kest, mida vaatamata katsetele ei ole õnnestunud eest ära sikutada. (Õigupoolest peaks Spirit küll õhupalli kestast napilt mööda mahtuma, kuid riskida ei taheta, sest halvemal juhul võib saada vigastada vasakpoolne päikesepatarei paneel).

Selleks, et tema ette jääks teine kaldtee, tuleb Spiritit pöörata 120 kraadi päripäeva. Kuna kõik Spiriti rattad on isesesvalt pööratavad, siis saab selle operatsiooni koha pealt liikumata ära teha. Enne tuleb veel läbi lõigata (seda tehakse, lõhates viimane rohkem kui 120-st püropadrunist, mida Spiriti maandumise järel tema tööks ettevalmistamiseks kasutada on tulnud) viimane teda alusega ühendav juhe ja liigutatakse Spiritit 20 cm tahapoole.

Pööramine tehakse ohutuse tagamiseks kolmes jupis, iga kord kaamerate abil tulemust kontrollides. Mahasõit lükati päeva võrra edasi ja toimub neljapäeval. Vahepealsel ajal saab koguda teaduslikku informatsiooni ning jätkata panoraamfoto edastamist, maapealne meeskond saab aga nö liivakastis Spiriti mudeliga kõik vajalikud operasioonid läbi proovida.

Lennujuhid hoiatavad, et vajadusel võidakse mahasõitu veelgi edasi lükata, midagi hurraaga tegema ei hakata.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies